Σταύρος Κακολύρης | Δήμος Ζακύνθου : «Ελλείψεις σε υποδομές και έλλειμμα πάνω από 2 εκ. Ε λίγο πριν την Τουριστική Σεζόν» - Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΖ και οι προσλήψεις [vid]
Ο κ. Σταύρος Κακολύρης, Δημοτικός Σύμβουλος, «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ» , εκφράζει την αντίθεσή του στην «αύξηση των τελών ύδρευσης», προτείνοντας τη μείωση των διαρροών άρα μείωση ενεργειακού κόστους ως εναλλακτική λύση. Παράλληλα, ασκεί κριτική στον προγραμματισμό προσλήψεων και προτείνει μια δεκαετή αντί για πενταετή μελέτη βιωσιμότητας για την ομαλότερη κατανομή των βαρών.
Επίσης, ασκεί έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, την έλλειψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης και τις καθυστερήσεις στα έργα υποδομής ενόψει της τουριστικής σεζόν. Παράλληλα, εστιάζει στα οικονομικά ζητήματα του Δήμου, και στην «εγκατάλειψη του εμβληματικού Ναυαγίου».
- Καταψηφίζει την αύξηση των τελών, εστιάζοντας στην τεράστια απώλεια νερού
- Προτείνει τη μείωση των διαρροών ως μέσο περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της κατανάλωσης ενέργειας στα αντλιοστάσια - «Αν σταματήσουμε και τις διαρροές του νερού θα έχουμε και μείωση του λειτουργικού κόστους και του κόστους της ενέργειας της ΔΕΥΑΖ» σημειώνει ο κ.Κακολύρης
- Εκφράζει έντονο προβληματισμό για το κόστος των νέων θέσεων προσωπικού που προβλέπει ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΖ.
- Προτείνει την επέκταση της μελέτης βιωσιμότητας σε βάθος δεκαετίας για σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών.
- Αναγνωρίζει τη θετική πορεία συγκεκριμένων έργων υποδομής και αντικατάστασης δικτύων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΖ.
- Επισημαίνει την ανάγκη για οριστική λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα περιοχών όπως ο Πλάνος και το Τραγάκι με αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό.
Επίσης,
- Η πόλη της Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη πάρκινγκ, με τους υπάρχοντες χώρους να χαρακτηρίζονται από τον κ.Κακολύρη ως απλές «αλάνες».
- Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με πολλές λακκούβες, ενώ καταγγέλλει την καταστροφή νέων ασφαλτοστρώσεων από εταιρείες.
- Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ετοιμότητα του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου λόγω καθυστερήσεων στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
- Ο κ. Κακολύρης, κάνει λόγο για «κοροϊδία» σχετικά με τη μείωση των δημοτικών τελών, επισημαίνοντας έλλειμμα άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
- «Το Ναυάγιο είναι ένα ναυάγιο! Χωρίς ουσιαστικά έργα συντήρησης ή προστασίας του πλοίου»
- Διευκρινίζει το ιστορικό της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού,
Ο Σταύρος Κακολύρης [Δημοτικός Σύμβουλος ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ], μιλά στο IonianRadio.gr και στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη
ΔΕΥΑΖ: «Αυξήσεις Τελών, Διαρροές Νερού»
«Κοιτάξτε, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε μια παρουσίαση από τον κύριο Τουρκάκη για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΥΑΖ. Το είχαμε ξανασυζητήσει παλαιότερα στις εκπομπές σας, όταν είχαμε ξαναψηφίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ .
Για το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΥΑΖ, και για τα τέλη που έχει θέσει η ΔΕΥΑΖ, και την αύξηση προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Από ότι καταλαβαίνετε, εμείς δεν είμαστε θετικοί.
Το είχαμε πει και τότε, το είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και για τους λόγους που δεν είμαστε θετικοί … Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε το νερό που χάνεται. Δηλαδή, στα 11 εκατομμύρια κυβικά νερό, τιμολογούμε τα τρία, τα υπόλοιπα οκτώ χάνονται.
Οπότε καλό ήταν να σταματήσουμε τις διαρροές του νερού και τότε θα έχουμε και μείωση του λειτουργικού κόστους και του κόστους της ενέργειας της ΔΕΥΑΖ.
Αυτή τη στιγμή περίπου τα 8 εκατομμύρια κυβικά νερό χάνονται και τα αντλιοστάσια δουλεύουν 20-24 ώρες ,φανταστείτε ότι και λόγω πολέμου, αλλά και πριν από λίγους μήνες η ενέργεια έχει ανέβει.
Οπότε, αν προσπαθήσουμε και μειώσουμε τη διαρροή του νερού, θα πέσει και η κιλοβατώρα, θα πέσει και η αύξηση του ρεύματος.
Οπότε θα έχουμε και μείωση των εξόδων της ΔΕΥΑΖ απέναντι στις εταιρείες αυτές που μας παρέχουν το ρεύμα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μην φτάσουμε στην αύξηση των τελών που καταλήγουν στους πολίτες»
- «Έντονος προβληματισμός για το κόστος των νέων θέσεων προσωπικού που προβλέπει ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΖ
«Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 60 μόνιμοι και άλλοι 70 συμβασιούχοι, γύρω στα 130 άτομα περίπου. Φανταστείτε ότι αν θα πάρει η ΔΕΥΑΖ άλλα περίπου 60 άτομα θα αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος της ΔΕΥΑΖ απέναντι στους εργαζόμενους που θα δουλεύουν»
«Πάνω σε αυτά τα έτη έχει κάνει μια μελέτη βιωσιμότητας. Εμείς και εγώ προσωπικά ζήτησα αυτή η μελέτη βιωσιμότητας να μην είναι πενταετής και να είναι δεκαετής, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να γίνουν και οι προσλήψεις του προσωπικού»
«Η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία, όπως έχει την πλειοψηφία και στη ΔΕΥΑΖ, και ψήφισε την αύξηση των τελών του νερού»
«Κοιτάξτε, εγώ τουλάχιστον σαν αντιπολίτευση, είμαι υπέρ σε πολλά έργα που κάνει ο κ. Τουρκάκης. Δεν είμαι εναντίον. Πάρα πολλά έργα τα οποία είχαμε ξεκινήσει επί εποχής δικής μας, όπως είναι πάρα πολλές αλλαγές σωληνώσεων στο δίκτυο, όπου είχαν ξεκινήσει από το πρόγραμμα Τρίτση, και αλλά πολλά έργα συνεχίζονται.
Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να δίνει λύσεις και να λέει στη Δημοτική Αρχή προτάσεις, έτσι ώστε αν θέλει η Δημοτική Αρχή να τις υιοθετήσει»
- ΠΛΑΝΟΣ
«Εγώ με τη μελέτη που έστειλε ο κύριος Τουρκάκης, διαφωνώ. Δεν είναι μελέτη για το 2026. Είναι μια μελέτη που προσπαθεί να λύσει ένα προβληματάκι στον Πλάνο και όχι να λύσει οριστικά το πρόβλημα στον Πλάνο και στο Τραγάκι και σε άλλες περιοχές.
Όπως σας έχω πει πάλι στην εκπομπή σας, είναι ότι ο Πλάνος και το Τραγάκι θα πρέπει να έχουν έναν βιολογικό ξεχωριστό, δικό τους, και όχι να συγκεντρώνονται τα λύματα σε μια μεγάλη δεξαμενή.
Και αυτά τα λύματα να φεύγουν κάποια άλλη ώρα και να πηγαίνουν στον βιολογικό»
- ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Κοιτάξτε, η πόλη αυτή τη στιγμή... Υπάρχει μια παρέμβαση που γίνεται στην οδό Μαντζάρου, μπροστά από την τράπεζα την Alpha Bank, ανεβαίνει προς το My Market. Αυτό το κομμάτι έχει κλείσει, γίνεται η πλακόστρωση του δρόμου …
Αλλά από εκεί και πέρα η πόλη δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δηλαδή φανταστείτε ότι εγώ το πρωί στις 7 η ώρα που πάω στη δουλειά μου, δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου. Πολύ απλά.
Γιατί η ΔΕΥΑΖ στις 7 η ώρα το πρωί θυμάται ο εργαζόμενος να πάει να μου ανοίξει το φρεάτιο μπροστά από τις 24 ώρες και δεν μπορεί κανείς πολίτης ή αυτοκίνητο ή εργαζόμενος να κατέβει στη Μητροπόλεως και να κατέβει στην παραλία.
Φανταστείτε τι γίνεται τις υπόλοιπες ώρες μέσα στην πόλη που δεν μπορεί κανείς να βρει πάρκινγκ, δεν μπορεί κανείς να αφήσει το αυτοκίνητό του κάπου, δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τις υπηρεσίες και γίνεται ένα κομφούζιο.
Έχω πει στην εκπομπή σας όταν βγήκε η Δημοτική Αρχή και είπε ότι έχουμε ένα πάρκινγκ στο νοσοκομείο, ένα πάρκινγκ στον Άγιο Λάζαρο, και βγήκα στην εκπομπή σας, μαζί μιλήσαμε, και είπα ότι αυτά δεν είναι πάρκινγκ, αυτές είναι αλάνες.
Δεν υπάρχει τίποτα, δηλαδή είναι μια αλάνα. Πώς θα πεις πάρκινγκ; Δεν υπάρχει πάρκινγκ. Ο καθένας πάει και αφήνει το αυτοκίνητό του όπως θέλει. Μη λέμε ότι υπάρχουν πάρκινγκ. Πρέπει να είναι αδειοδοτημένα, όπως ένας ιδιώτης.
Είμαστε περίπου δύο μήνες πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δρόμους. Οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι παντού λακκούβες.
Είναι άλλοι δρόμοι που επί εποχής κυρίου Αρετάκη τους είχαμε ασφαλτοστρώσει, πήγε τώρα ο ΟΤΕ και άνοιξε χαντάκια για να περάσουν οπτικές ίνες, αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι τραγικό που γίνεται στη Ζάκυνθο. Αυτό είναι τραγικό πράγμα.
Δίνουμε άδεια σε δρόμους που είχαμε ασφαλτοστρώσει και έχουμε δώσει τα χρήματά μας για να είναι καλοί, και πάει τώρα η κάθε εταιρεία -εγώ δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη εταιρεία- και ανοίγει χαντάκια, και αυτά τα χαντάκια ούτε καν τα κλείνουν σωστά.
Εγώ θα πω το εξής, ότι είμαστε στον μήνα Μάρτιο και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου καν δεν είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο!»
«Το είπα καθαρά, είναι κοροϊδία του ζακυνθινού λαού ότι κάνει μείωση των τελών, ενώ έκανε αύξηση η ίδια δημοτική αρχή πέρυσι από ένα λάθος που είχε κάνει, και φέτος έρχεται και το αλλάζει, όπου πάλι η αντιπολίτευση είχε παρέμβει.
Τα έσοδα που βάζει ο Δήμος από τα τέλη είναι περίπου στα 12 εκατομμύρια και τα έξοδα του Δήμου είναι περίπου στα 14 εκατομμύρια.
Δηλαδή έχουμε περίπου ένα έλλειμμα γύρω στα 2 εκατομμύρια
Εγώ ήθελα απάντηση από τον Δήμαρχο. Δεν ήθελα από τις οικονομικές υπηρεσίες. Και κοιτάξτε, αυτά τα 2 εκατομμύρια που έχουμε ήδη έλλειμμα, είπε ότι θα τα πάρουμε τα χρήματα από τους ΚΑΠ.
Αυτό σημαίνει ότι όσα λεφτά είναι από τους ΚΑΠ, είτε είναι 700.000-800.000 είτε είναι ένα εκατομμύριο, αυτά τα χρήματα που θα πήγαιναν για έργα στο νησί μας, δεν θα πάνε σε έργα στο νησί μας, θα πάνε στο έλλειμμα που έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή»
- «Το Ναυάγιο είναι ένα ναυάγιο»
«Φέραμε τους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο. Ακούμε για μελέτες , ακούμε για χρηματοδοτήσεις. Φτάσαμε μετά από δύο χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο στο Ναυάγιο.
Το μόνο που έγινε, έγινε αυτός ο δρόμος διαφυγής στο πλάτωμα του Ναυαγίου. Το καράβι από ότι βλέπετε λόγω καιρικών συνθηκών πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει σωτηρία για το καράβι. Το καράβι θα παραμείνει εκεί για όσο θα παραμείνει. Το Ναυάγιο είναι ναυάγιο»
- Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Ζακύνθου – Το ιστορικό της χρηματοδότησης
«Τη χρηματοδότηση αυτή την είχε βγάλει ο πρώην βουλευτής, ο κύριος Σταύρος Κοντονής. Ναι, ο κύριος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η χρηματοδότηση πέρασε προς εμάς, προς τον κύριο Αρετάκη.
Έκανε τον διαγωνισμό, βγήκε ανάδοχος από τον διαγωνισμό, βγήκαν μάλλον δύο ανάδοχοι. Ο πρώτος δεν είχε τα προσόντα, οπότε απορρίφθηκε. Μετά υπήρχε μια άλλη εταιρεία από το Αίγιο, προχώρησε το έργο, υπογράφηκε σύμβαση και η ίδια ανάδοχος εταιρεία μετά έκανε μήνυση στον εαυτό της γιατί είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει το έργο μάλλον και δεν ήθελε να το προχωρήσει.
Τέλος πάντων, μετά αφού έγινε όλη αυτή η διαδικασία, προσπαθήσαμε να γλιτώσει η ΔΕΥΑΖ το ΦΠΑ. Οπότε τι κάναμε; Κάναμε μια καινούργια μελέτη και την κάναμε από μελέτη έργου σε εισαγωγή μηχανημάτων έτσι ώστε να γλιτώσουμε το ΦΠΑ και να μην επιβαρυνθεί η εταιρεία ΔΕΥΑΖ με παραπάνω χρήματα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν κάναμε καμία απένταξη σε κανένα έργο. Απλά το χρονικό διάστημα μετά πλησίασε προς το τέλος, όπου τότε μπήκε στη μέση ο βουλευτής Ζακύνθου και ξαναπήραμε πάλι τα χρήματα του προγράμματος.
Λοιπόν, υπήρχε μια παραπολιτική. Είναι πολιτικό πρόσωπο ο κ. Ακτύπης, θέλει με κάθε τρόπο να πάρει τις ψήφους της Ζακύνθου και να ξαναβγεί πάλι βουλευτής. Τι θέλει να κάνει ο κύριος Ακτύπης;»
