Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Σπύρος Αρκαδινός | «Το Υπουργείο μας δικαίωσε, κρίνοντας παράνομη την απευθείας ανάθεση και επιβάλλοντας νέο διαγωνισμό» [vid]

03 Ιουνίου 2026

-          «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου είναι “ακρωτηριασμένο”».

-          Καταγγελίες για ακατάλληλη αποθήκευση του αρχείου του Επιμελητηρίου σε αποθήκες τρίτων.

Ο Σπύρος Αρκαδινός  [ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ], φιλοξενούμενος στο Ionian Radio.gr , μιλά στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ , με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη .

Ο κ. Αρκαδινός,  καταγγέλλει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για αδιαφανείς διαδικασίες και απόπειρα απευθείας ανάθεσης κτιρίου με «υπέρογκο ενοίκιο», παρακάμπτοντας τον δημόσιο διαγωνισμό. Συμωνα μα τον συνεντευξιαζόμενο , μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης στο Υπουργείο, η διαδικασία ακυρώθηκε, ωστόσο εκφράζονται νέες επιφυλάξεις για «φωτογραφικούς» όρους στη νέα διακήρυξη.

 

Βασικά  Σημεία της Συνέντευξης:

  • Η διοίκηση μετέφερε τις κρίσιμες αποφάσεις στη Διοικητική Επιτροπή, περιορίζοντας τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Η αντιπολίτευση ζήτησε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση,  και φθηνότερα ακίνητα εκτός κέντρου.
  • Η διοίκηση επιχείρησε απευθείας ανάθεση κτιρίου με ενοίκιο 3.500€, έναντι των 750€ που πληρώνονταν προηγουμένως.
  • Το Υπουργείο δικαίωσε την αντιπολίτευση, κρίνοντας παράνομη την απευθείας ανάθεση και επιβάλλοντας νέο διαγωνισμό.
  • Καταγγελίες για ακατάλληλη αποθήκευση του αρχείου του Επιμελητηρίου σε αποθήκες τρίτων.
  • Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη διοίκηση για έλλειψη ενημέρωσης και μετατροπή του Δ.Σ. σε διακοσμητικό όργανο.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΝΟΣ ΕΚΤΕΝΩΣ :

  •  «Αυτή τη στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου είναι «ακρωτηριασμένο». Και τι εννοώ: Στις πρώτες αποφάσεις που έφερε η διοίκηση, η συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε να μεταφερθούν όλα τα θέματα στη Διοικητική Επιτροπή. Οπότε εμείς τώρα, πέραν της Διοικητικής Επιτροπής, ως μέλη του Δ.Σ. έχουμε ελάχιστες δυνατότητες να πούμε τη γνώμη μας ή να διαμορφώσουμε μια πρόταση»
  • «Εγώ στην τοποθέτησή μου, όταν τέθηκε το θέμα προς συζήτηση, είχα ζητήσει από την κυρία Πρόεδρο να το αποσύρει, διότι εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Είμαστε της άποψης ότι η μετεγκατάσταση του Επιμελητηρίου έπρεπε να γίνει με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με έναν δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Έτσι θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματίες συνάδελφοι που έχουν τη δυνατότητα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα και το μέλλον του Επιμελητηρίου. Αυτή είναι η θέση μας, αυτό υποστηρίξαμε και σε αυτό εμμένουμε»
  • «Να ξεκινήσω με το τι συμφωνούμε: Συμφωνούμε ότι το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το Επιμελητήριο μέχρι τώρα ήταν προβληματικό και έπρεπε να γίνει μετεγκατάσταση. Σε αυτό συμφωνεί όλο το Δ.Σ., η αντιπολίτευση και η διοίκηση. Τι προτείναμε όμως εμείς; Προτείναμε να γίνει δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός —επαναλαμβάνω, για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά— και να επεκταθούμε και εκτός των ορίων της πόλης, σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων περιμετρικά. Εκεί μπορούμε να βρούμε ακίνητα που είναι και φθηνότερα αλλά και πιο λειτουργικά, πάντα με βάση όσα ορίζει ο νόμος. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση.

Πώς το διαχειρίστηκε η διοίκηση; Άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν. Εδώ θέλω να πω ότι η συζήτηση για την εύρεση ενός καλύτερου χώρου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία μου. Συμμετείχε και η κυρία Μαλαφούρη τότε, η οποία ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στη διοίκησηΕπανέρχομαι λοιπόν: Άφησαν τα πράγματα να φτάσουν στο «αμήν». Δεν άσκησαν τα ένδικα μέσα που μπορούσαμε να ασκήσουμε ως φορέας, ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για τη μετεγκατάσταση μέσω διαγωνισμού.

Και έρχονται τώρα με το επιχείρημα της έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι “βγαίνουμε στον δρόμο αύριο” και πρέπει να γίνει άμεσα διαγωνισμός για κτίριο άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Για να καλύψει, λέει, τις ανάγκες του Επιμελητηρίου — με δύο υπαλλήλους, έτσι; Στη συζήτηση που έγινε, ρώτησα την κυρία Πρόεδρο πόσα τετραγωνικά χρειάζονται πραγματικά για τον φορέα. Μου απάντησε ότι έχουν πάρει όλες τις εγκρίσεις από το Υπουργείο και ότι μπορούμε άνετα να το εγκρίνουμε με ενοίκιο 3.500 ευρώ. Δηλαδή, για να καταλάβετε, από τα 750 ευρώ ανεβαίνουμε στα 3.500 ευρώ ενοίκιο.

Δείτε τώρα πώς δρομολόγησε η διοίκηση την καταστρατήγηση του νόμου. Ενώ η δική μου πρόταση ήταν ο δημόσιος διαγωνισμός, μετά από μια εβδομάδα έρχεται εισήγηση της Διοικητικής Επιτροπής για απευθείας ανάθεση στο κτίριο απέναντι από την πλατεία, όπου στεγαζόταν παλαιότερα ο ΟΤΕ. Αυτή ήταν η εισήγηση προς το Δ.Σ. Με 3.500 ευρώ το μήνα ενοίκιο, βγάζουν τελείως από τη μέση τον διαγωνισμό.

Και πάμε στο επιχείρημα ότι δεν έχουμε χρόνο. Μας διαβεβαίωναν ότι υπάρχει χρόνος και ότι είχε συμφωνηθεί με τον ιδιοκτήτη να μας δώσει περιθώριο για τον διαγωνισμό. Όμως τα πράγματα ήταν προαποφασισμένα για να πάμε εκεί με απευθείας ανάθεση. Δηλαδή, από τις 9.000 ευρώ ετησίως που δίναμε, να πάμε στις 42.000 ευρώ. Γιατί χρειάζεται ένα κτίριο 400 τετραγωνικών για μια λειτουργία που απαιτεί 200-300; Η «έκτακτη ανάγκη» ήταν το πρόσχημα.

Εμείς είπαμε ότι καταστρατηγούν τον νόμο. Η πρότασή μας φυσικά δεν πέρασε. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, κι εμείς στείλαμε στο Υπουργείο όλα τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η διοίκηση δεν έπραξε τίποτα για να εξασφαλίσει χρόνο για δημόσιο διαγωνισμό και ότι η απευθείας ανάθεση ήταν “φωτογραφική”. Το Υπουργείο υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Απάντησε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση και υποχρεώνει το Επιμελητήριο να κηρύξει ξανά δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό.

Με τη δική μας παρέμβαση, αποτρέψαμε μια δαπάνη που σε βάθος χρόνου θα κόστιζε στον φορέα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στη νέα διακήρυξη, όμως, υπάρχουν πάλι ζητήματα. Αναφέρεται επιφάνεια έως 280 τ.μ. στον πρώτο ή δεύτερο όροφο. Εμείς είπαμε: «Μην το περιορίζετε στα 280, αφήστε το ανοιχτό». Μπορεί να βρεθεί ένα κτίριο 300 τ.μ. με πιο συμφέρουσα τιμή. Δεν το δέχτηκαν.

Δεύτερον, η προκήρυξη απαιτεί τουλάχιστον δύο τουαλέτες ανά όροφο, οι οποίες πρέπει να είναι έτοιμες κατά την ώρα της δημοπρασίας. Μα, τέσσερις τουαλέτες για δύο άτομα προσωπικό; Επιπλέον, είπαμε να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να τις κατασκευάσει εντός δύο-τριών μηνών μετά τον διαγωνισμό. Το να απαιτείς να είναι έτοιμες από πριν είναι αποτρεπτικό και αποκλείει πολλούς ενδιαφερόμενους.

Τρίτον, η προκήρυξη θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την οπτική ίνα και το δημόσιο δίκτυο αποχέτευσης. Όπως ξέρετε, δημόσιο δίκτυο αποχέτευσης δεν υπάρχει πουθενά περιμετρικά της πόλης. Με αυτόν τον όρο αποκλείονται όσοι έχουν απορροφητικό βόθρο, δηλαδή το 80% των κτιρίων στις παρυφές της πόλης. Η διοίκηση δεν δέχτηκε καμία πρότασή μας, οπότε εμείς καταψηφίσαμε και επιμείναμε στις δικές μας θέσεις»

  • «Σχετικά με το ερώτημά σας για το αρχείο: Δεν υπήρχε εξήγηση. Προφανώς δεν έχουν χώρο εκεί, δεν πρόλαβαν να το πάνε. Δεν το ξέρω αυτό, το είπε ο κύριος Πέττας και από εκεί το πληροφορήθηκα και εγώ, ότι το αρχείο του Επιμελητηρίου βρίσκεται στο Σταφιδεργοστάσιο»
  • «Αυτό που κανουμε και θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του φορέα, δηλαδή να εφαρμόζεται ο νόμος. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι κριτική αξιόπιστη και εποικοδομητική και το τρίτο που θα κάνουμε είναι οι προτάσεις μας. Αυτά τα στάδια είναι που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση, που είναι υποχρεωμένη να κάνει, και αυτά έχουμε αποφασίσει να κάνουμε»
  • «Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα προέχει. Αν προκύψει κάτι άλλο για το οποίο θα υπάρξει ζήτημα, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε… Όπως σας είπα, η διοίκηση έχει την κύρια ευθύνη για το πού θα στεγαστεί, πού θα πάει και τι ταξίδια θα κάνει. Δεν μπορούμε να έχουμε λόγο σε αυτό. Ενδεικτικά το αναφέρω, ούτε ενημέρωση δεν έχουμε πάρει.  Το Επιμελητήριο είναι διακοσμητικό πλέον»

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΝΟΣ ΕΚΤΕΝΩΣ ΣΤΟ IR.GR ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗΤΕΤΡΑΔΗ [VIDEO]

Pin It