Νικήτας Σπίνος :«Αναγκαστικά, κόψαμε κάποιες άδειες και έχει δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη αναστάτωση» [video]
-
«Οι αρνητικές ειδήσεις για το ΓΝΖ δημιουργούν αναστάτωση, να μην υπάρχουν υπερβολές, να μην είναι αναληθείς»
-
«Σε συνεργασία με τη διοίκηση και η διοίκηση με το βουλευτή, έχουμε κάνει κάποιες επιλογές που αφορούν το αίτημα προς τη ΜΙΚΕ να μας στείλει 2-4 μαίες. Έχουμε 1 ήδη που δουλεύει και 1/9 θα έρθει και 2η μαία»
-
«Ο στόχος της επιλογής μου να πάω σε αυτή τη σημαντική κλινική του νοσοκομείου μας , ήταν γιατί μιλάμε για οικογένειες, μιλάμε για τον πυρήνα της κοινωνίας μας, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω και στους ανθρώπους που συνεργάζομαι, ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα»
-
«Στόχος είναι να πραγματοποιούνται και κάποια χειρουργεία που δεν γίνονταν στο ΓΝΖ»
Δρ.Νικήτας Σπίνος [Διευθυντής Μαιευτικής Κλινικής Νοσοκομείου Ζακύνθου – τ.Αναπλ.Δημάρχου Ζακύνθου]
Είμαι 3 εβδομάδες στο νοσοκομείο Ζακύνθου, ως Δ/ντης της Μαιευτικής Κλινικής, που για ενάμισι χρόνο ήταν κενή η θέση. Η Μαιευτική κλινική έχει άξιους συναδέλφους που έδειξαν τις δυνατότητες τους, γιατί χωρίς κεντρικό συντονισμό τα πράγματα ήταν δύσκολα.
Ο στόχος της επιλογής μου να πάω σε αυτή τη σημαντική κλινική του νοσοκομείου μας , ήταν γιατί μιλάμε για οικογένειες, μιλάμε για τον πυρήνα της κοινωνίας μας, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω και στους ανθρώπους που συνεργάζομαι, ώστε να αποδώσουμε τα μέγιστα.
Στόχος είναι να πραγματοποιούνται και κάποια χειρουργεία που δεν γίνονταν εδώ. Αναφέρομαι σε χειρουργεία που εγώ τα έκανα σε ιδιωτικά νοσοκομεία εκτός Ζακύνθου και θα κοιτάξω πλέον να τα κάνουμε μαζί με τους συναδέλφους και στο νησί μας , ώστε να μην γίνονται μόνο τοκετοί.
Χρειάζεται λίγο περισσότερη δουλειά, υπάρχει νέο προσωπικό, άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι και επάνω σε αυτό πρέπει να στηριχτούμε, για να κάνουμε το κάτι παραπάνω.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι που είτε λόγω αδειών, είτε λόγω αποχωρήσεων, έχουμε λιγότερο αριθμό μαιών . Έχει δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη αναστάτωση, αλλά σε συνεργασία με τη διοίκηση και η διοίκηση με το βουλευτή, έχουμε κάνει κάποιες επιλογές που αφορούν το αίτημα προς τη ΜΙΚΕ να μας στείλει 2-4 μαίες. Έχουμε 1 ήδη που δουλεύει και 1/9 θα έρθει και 2η μαία.
Αναγκαστικά, κόψαμε κάποιες άδειες, που δικαιούνταν βεβαίως, αλλά μπορεί να τις πληρωθούν και ανοίγει σύντομα μια πλατφόρμα για πρόσληψη 4 μαιών στο νοσοκομείο μας.
Υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενες ζακυνθινές και εκεί πιστεύω ότι θα λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Έτσι η κλινική μας θα μπορεί να παραμείνει ανοικτή, για να εξυπηρετεί την κοινωνία μας.
Δεν επιτρέπεται ως Δ/ντης της Μαιευτικής Κλινικής να παίρνω θέση για τις άλλες κλινικές , είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Μαιευτικής. Πρέπει ο καθένας να ξεχωρίσει τους ρόλους του για να μην υπάρχει αμετροέπεια.
Καλό είναι σε ότι αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, επειδή οι αρνητικές ειδήσεις δημιουργούν αναστάτωση, να μην βγαίνουν χωρίς έλεγχο, να είναι με μέτρο, να είναι προσεκτικοί, να μην υπάρχουν υπερβολές, να μην είναι αναληθείς, γιατί μιλάμε για το κομμάτι της υγείας, που είναι το σημαντικότερο κομμάτι για κάθε κοινωνία.
Υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές στο καινούργιο νοσοκομείο μας, γιατί εγώ είχα δουλέψει σαν ειδικευόμενος και στο παλιό και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυνατότητες του, για να υπάρχει και θετικότερο κλίμα για την κοινωνία.
Ήταν μια απόφαση που δεν πήρα εύκολα, γιατί μετά από 18 χρόνια ειδικευμένος γιατρός που είμαι, έχω ιδιωτικό ιατρείο, αλλά και άλλες επιχειρήσεις .
Πάνω από όλα όμως είμαι γιατρός. Από τη στιγμή που ήξερα τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας, το δίλλημα ήταν πιο έντονο για να είμαι στην κλινική μας.
Σαφώς βοήθησε ο νέος νόμος, που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει δραστηριότητα και εκτός νοσοκομείου και αυτό γενικότερα θα βοηθήσει το σύστημα υγείας, εφόσον γίνεται σωστή εφαρμογή του νόμου.
Νομίζω ότι αν υπάρχει σωστή εφαρμογή από όλους και το νοσοκομείο θα δυναμώσει και θα υπάρξει διέξοδος σε κάποιους συναδέλφους.
Βλέπουμε γιατρούς να φεύγουν εκτός Ελλάδας. Οπότε αυτό το κύμα εξόδου θα μικρύνει, γιατί βγαίνουν πολλοί γιατροί από τις ιατρικές σχολές μας και πρέπει τα νοσοκομεία μας να δυναμώσουν.
Όσο και αν ταράσσει λίγο τα νερά, είναι κάτι καινούριο, που ενδεχομένως αποτελούσε και ταμπού για πολλά χρόνια. Το μόνο που άλλαξε αυτή τη στιγμή, είναι η δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών, είτε να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, είτε να κάνουν κάποια απογευματινά ιατρεία.
Στο δικό μας νοσοκομείο, που δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, δεν υφίσταται και θέμα απογευματινών χειρουργείων.
Το νοσοκομείο πρέπει να είναι το αποκούμπι για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και κυρίως γι αυτόν που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικό, ώστε να νιώθει ότι μπορεί να βρει αντιμετώπιση στο πρόβλημα του.
Υπάρχουν κοινά σημεία της ιατρικής με την πολιτική. Το βασικό κοινό είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο. Κάτι ανάλογο είχε πει και ο Γιούνκερ, « δεν μπορεί κάποιος να ασκεί πολιτική, αν δεν αγαπάει τον άνθρωπο».
Αυτό ισχύει και για την ιατρική. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος καλός γιατρός, αν δεν αγαπάει τον άνθρωπο».