Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Ντένης Μαλαπέτσας : «Ο Δήμαρχος διαστρέβλωσε αυτά που είπα…»- Θέσεις και εισηγήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, και οι δημότες[video]

12 Απριλίου 2024

Τρεις εισηγήσεις στο Συμβούλιο Πόλης

  • Σιδερένια γέφυρα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη

 «Δεν υπάρχει επικινδυνότητα στη στατικότητα της σιδερένιας γέφυρας στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη  … Ο δήμαρχος διαστρέβλωσε αυτά που είπα και έφερε  μια άλλη διάσταση της συζήτησης, που εγώ ποτέ δεν κινήθηκα σε αυτό το πλαίσιο»

  • Παιδικές χαρές και «επανεξέταση της παιδικής χαράς στον Άγιο Λουκά»
  • Νερό – Στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά

 

Ο Ντένης Μαλαπέτσας (Τοπικό Συμβούλιο Δ.Ε.Ζακυνθίων), φιλοξενούμενος στο Ionianradio μιλά στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη.

  • Σιδερένια γέφυρα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη

«Το 2018 που ήμουν πολιτευτής είχα αναφερθεί στη γέφυρα, ότι ναι μεν καλώς μπήκε προσωρινά να βοηθήσει τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά δεν αρμόζει στη ζακυνθινή κουλτούρα, να έχουμε στρατιωτική γέφυρα που θυμίζει κάτι τριτοκοσμικό.

Δυστυχώς στη Ζάκυνθο κάνουμε λίγα σε θέματα έργων και από αυτά ή θα είναι έργα με λάθη ή όταν κάνουμε ένα έργο θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια συντήρηση.

Στη συγκεκριμένη γέφυρα έπρεπε  ανά τακτά διαστήματα να γίνεται  συντήρηση στον τάπητα . Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι. Πήγα στη γέφυρα και πέρα από την κακή κατάσταση που έχει το οδόστρωμα, διαπιστώθηκε ότι κατά μήκος έχει οξείδωση, σε σημεία έχει σαπίσει η λαμαρίνα και κάποιος βλέπει μέσα από αυτή.

Θεώρησα ότι πρέπει να το πάω θέμα  στο τοπικό συμβούλιο, γιατί πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

Δεν υπάρχει επικινδυνότητα στη στατικότητα,  όπως αναφέρθηκε ο κ. Δήμαρχος σε εμένα  και ουδέποτε αναφέρθηκα σε κάτι τέτοιο. Είπα επακριβώς, να γίνει άμεσα έλεγχος και αυτοψία, για το  αν υπάρχουν άλλα ζητήματα. Μάλιστα είδα και δελτίο τύπου που βγήκε και ότι γράφει ειπώθηκαν. Ο δήμαρχος διαστρέβλωσε αυτά που είπα και έφερε  μια άλλη διάσταση της συζήτησης, που εγώ ποτέ δεν κινήθηκα σε αυτό το πλαίσιο.

Εκεί αντέδρασα, για να υπερασπιστώ την εισήγηση μου. Η πρόταση μου είναι να λυθεί το θέμα της γέφυρας, για να μη δημιουργηθεί θέμα τους καλοκαιρούς μήνες.

Έχω πει και κάτι σημαντικό σε αυτή την εισήγηση. Οι παραπάνω ενέργειες θέλω να πω, ότι πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο μέσα στο χειμώνα, για να μη δημιουργούνται προβλήματα την καλοκαιρινή σαιζόν.

Ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου πήρε το λόγο για το θέμα, έφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση, ότι δεν έχει πόρους. Άρα είναι απορίας άξιον πως μπορεί να κινηθεί, όταν έχει υπό την εποπτεία  του τόσο μεγάλη χερσαία ζώνη. Το  δεύτερο που έθεσε είναι η γραφειοκρατία, που όταν είναι για κάποιο έργο χρηματοδότηση, εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθυστερεί. Εκεί ρώτησα τον κ.Πλέσσα, αν μπορεί να γίνει προγραμματική σύμβαση με δήμο ή περιφέρεια, ώστε να  δοθεί χρηματοδότηση  και μου είπε ότι γίνεται, αρκεί να δεχτεί η περιφέρεια ή ο δήμος.

Η απάντηση του κ. Πλέσσα, αν ξέρω ότι θα αρχίσει να γίνεται πράξη τότε θα πω ότι με κάλυψε.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι στη γέφυρα θα γίνει η αποκατάσταση, αλλά το θέμα είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

  • Παιδικές χαρές και «επανεξέταση της παιδικής χαράς στον Άγιο Λουκά»

«Ήταν θέμα του τοπικού και οι παιδικές χαρές, αλλά το δικό μου ήταν για την επανεξέταση της παιδικής χαράς στον Άγιο Λουκά.

Για τις δυο παιδικές χαρές στον Άγιο Λουκά και πίσω από το πνευματικό κέντρο , η ερώτηση μου ήταν  αν  θα μπορούσε να γίνει σύμβαση παραχώρησης στο δήμο. Μου είπε ο κ.Πλέσσας  ότι  μπορεί να γίνει, επομένως μπορούν να περάσουν στο δήμο ,  να γίνει συντήρηση  και να τις έχει ο δήμος. Είναι θέμα και πρωτοβουλία πλέον του δήμου να έρθει σε συνεννόηση με το λιμενικό ταμείο για να τις πάρει υπό την εποπτεία του. Ο κ.Πλέσσας λέει ότι δεν έχουν πόρους στο λιμενικό ταμείο και για τις παιδικές χαρές.

Η εισήγηση  μου ήταν, για ότι υπάρχει πάνω στη πλατεία Αγίου Λουκά που υπάρχει και ένα μικρό αμφιθέατρο.

Η παιδική χαρά στο σημείο που τοποθετήθηκε κρύβει και το προσκυνητάρι, αλλά και δεν μπορούν να γίνουν και εκδηλώσεις παιδιών στο αμφιθέατρο που υπάρχει. Και υπάρχει και άλλο ένα θέμα. Είναι χώρος καταφυγής σε περίπτωση εξαιρετικού γεγονότος. Δεν πήρε  τη διάσταση που έπρεπε το θέμα, αλλά ο χώρος αυτός είναι χώρος καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Ζήτησα να πάει πιο κάτω η παιδική χαρά,    όπως είχε χωροθετηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή

Επίσης να γίνει ανάδειξη της περιοχής, που θα αναγράφονται τα ιστορικά γεγονότα από τη δράση της φιλικής εταιρείας.

Και τρίτον, τα τραπεζοκαθίσματα που κλείνουν το άγαλμα του  Κομφούκιου να απομακρυνθούν ή να πάει ποιο πέρα το άγαλμα . Πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα στο άγαλμα.

Παρ  ότι είχα πολλά επιχειρήματα, ψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου δηλαδή η παιδική χαρά να μείνει ως έχει».

  • Νερό – Στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά

«Έχουμε ένα νερό που είναι ακατάλληλο και για οικιακή χρήση. Ήρθε η υπουργός υγείας και είπε ότι το μόνο κατάλληλο και για οικιακή χρήση είναι το πόσιμο. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι, ότι  πολλοί συμπολίτες μας, ότι είτε από άγνοια, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας με αυτό  μαγειρεύουν. Το χρησιμοποιούν κι εμένα με προβληματίζει η παρουσία υδράργυρου . Το υφάλμυρο όταν ξεπεράσει τα όρια, έχει τη δυναμική να τραβάει τα βαρέα μέταλλα που είναι καρκινογόνα. Για την ώρα δεν έχουμε θέμα ορίων το ξεκαθαρίζω.

Η πρόταση που έκανα ήταν απαλλαγή για τη χρήση υδρομέτρου και γενική απαλλαγή σε όσους δεν έχουν σύνδεση με το βιολογικό και η δεύτερη πρόταση ήταν , να μεριμνά η ΔΕΥΑΖ  γι αυτούς που αγοράζουν εμφιαλωμένο  νερό. Αυτό πρέπει να γίνει για όλους τους πολίτες . Υπάρχει και το ψήφισμα ότι είναι δικαίωμα το  νερό.

Ο κ.Τουρκάκης είπε, ότι θα το περάσει στο δ.σ. της ΔΕΥΑΖ και θα συζητηθεί αν μπορεί να γίνει κάτι.

Πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και βαρύτητα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που το χρησιμοποιούν στη μαγειρική. Έχουμε αυξημένη καρκινογένεση. Εικάζεται ότι προβλήματα στα νεφρά είναι λόγω παρουσίας αμιάντου. Αυτό όμως θα το πει κάποιος γιατρός.

Ότι προτάσεις έχω φέρει, θεωρώ ότι είναι σοβαρές και όχι για να κάνω αντιπολίτευση με την κακή έννοια. Θέλω να βοηθήσω να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών».