Δρ.Σπ.Λαλεχός: "Αγκωνιά", το φαινόμενο της Λιθακιάς- "Οι σεισμοί στη Ζάκυνθο,δεν είναι έκτακτο φαινόμενο, αλλά τακτικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί" - Δ.Γεωργάνος: «Πετύχαμε την αποκατάσταση στο 1ο Γ-Λ, όχι την υπογραφή για την στατικότητα»

ΙοnianRadio.gr – «ΕΚΤΕΝΩΣ…», ο Σπύρος Λαλεχός (Γεωλόγος-Προϊστάμενος του Τμήματος Σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ )

 

Βρήκα το ίδιο κλίμα με το 1997 . το είχα ξανασυναντήσει το Δεκέμβριο του 1997 που ηρθα μετά από πρόσκληση  του Δημάρχου  κ.Σούλη
Είχαμε εγκαταστήσει τους σεισμογράφους και είχαμε δείξει στους κατοίκους και στις αρχές ότι αυτοί οι κρότοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικροσεισμοί στην επιφάνεια, δηλαδή γύρω στα 2 χλμ κοντά στην επιφάνεια.
Η Λιθακιά ήταν πάνω από τα επίκεντρα των σεισμών. Η ίδια κατάσταση ήταν και το 2006 και τώρα και πάντα συμβαίνει μετά από ένα μεγάλο σεισμό.
Ένα μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται έχει δώσει μία αγκωνιά γερή στα μικρά ρήγματα που κουνιούνται και αυτά με τη σειρά τους .
Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτοί οι κρότοι κρατάνε αρκετά. Το 1997 κράτησαν γύρω στο χρόνο, δεν είναι λίγο ούτε ευχάριστο να ξυπνάς 2-3 φορές τη νύχτα από αυτούς τους κρότους.
Αν αυτό συνέβαινε στην Αθήνα ίσως και να μη γινόταν αντιληπτό.
Κρατάει πολύ διάστημα αλλά δεν καταλήγει σε κάτι μεγαλύτερο. Είναι αποτέλεσμα μιας άλλης διέγερσης, είναι από την αγκωνιά που έχουν περάσει.
Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στον ΟΑΣΠ το έχουμε μελετήσει για να μπορούμε να απαντάμε στο κόσμο τι συμβαίνει.
Υπήρχαν πολλοί μέσα στους παρευρισκομένους στη συγκέντρωση στη Λιθακιά που είχαμε ξανασυναντηθεί το 1997. Μάλιστα μου είπαν ότι πράγματι συνέβαινε τότε αλλά τώρα είναι πιο έντονο. Όντως μπορεί.
Είπα στους κατοίκους εκεί ‘ότι αν θεωρούν ότι πρέπει να έρθουμε να στηθούμε σεισμογράφους να κάνουμε νέα μελέτη δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.
Όταν ξεπροβάλει ένα αυτοκίνητο γεμάτο όργανα ο κόσμος  τρομάζει και αρχίζει να ανησυχεί για το τι συμβαίνει. Την επόμενη φορά όμως που θα έρθω θα γνωρίζουν γιατί ήρθα.
Η μόνη διαφορά με το 1997 ήταν ότι οι κρότοι τώρα ακούγονται … ίσως είναι πιο επάνω γι αυτό συμβαίνει.
Εκείνο το σημείο που ξεκίνησε και μιλάω για τη περιοχή στα Στροφάδια , είναι μία περιοχή που δίνει ισχυρούς σεισμούς με μεγάλη μετασεισμική ακολουθία , δείχνει να βαίνει ομαλά. Θα κρατήσει όμως κάποιο διάστημα.
Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Οι βοές και οι κρότοι δεν έχουν καμία επίδραση από πρακτικής πλευράς. Άρα είναι κάτι το οποίο έγινε στη Λιθακιά, γίνεται και θα γίνεται.
Η ομορφιά του νησιού οφείλεται στο σεισμικό του παρελθόν και παρών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μονίμως σεισμοί.
Ο σεισμός πρέπει να είναι μία καθημερινότητα για τους ζακυνθινούς. Ο σεισμός θα πρέπει να είναι μέρος της πραγματικότητας 24 ώρες το 24ωρο.
Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, να ακλουθείτε ο αντισεισμικός σχεδιασμός. Όποιος χτίζει καλά μπορεί να κοιμάται και ήσυχος. Άρα το να λένε πότε θα σταματήσει δεν σημαίνει κάτι, μπορεί να αρχίσει κάτι άλλο.
Δεν είναι ένα έκτακτο φαινόμενο, είναι τακτικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Είπα και μια τολμηρή ιδέα. Η διαφήμιση παγκοσμίως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους σεισμούς. Το Σαν Φρανσίσκο δεν έχασε το τουρισμό παρά την πολύ πιο ισχυρή σεισμικότητα. Οι τουρίστες θα φύγουν αν δε νιώθουν ασφαλείς. Όταν γνωρίζουν ότι το ξέρουμε και έχουμε και τρόπους αντιμετώπισης δεν θα φύγουν. Αν το αντιμετωπίσουμε σαν κάτι έκτακτο μονίμως θα πέφτουμε από τα σύννεφα.
Οι κανονισμοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ο καθένας πρέπει να τους σεβαστεί.
Τα κτίρια σκοτώνουν, όχι ο σεισμός.

 Διονύσης Γεωργάνος (Πρόεδρος Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου)

Κάναμε και πάλι Γενική Συνέλευση και πήγαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί περιμέναμε την απάντηση από το ψήφισμα που είχαμε καταθέσει,
Εάν δεν έκανα αυτή την ανάρτηση δεν θα γινόταν τίποτα αλλά θα το κάλυπταν όπως- όπως.
Κάθε τέλος σχολικής χρονιάς υποβάλλουμε έγγραφα στο δήμο με τις ανάγκες που χρειάζεται κάθε σχολείο. Δεν γίνονταν όμως παρεμβάσεις.
Τους τα είπα και στο δημοτικό συμβούλιο . Επιδεινώθηκε η κατάσταση στα σχολεία , υπήρχαν προβλήματα από υγρασίες και με το σεισμό φάνηκαν. Επειδή πήρα το θάρρος και τα δημοσίευσα , οι γονείς κινητοποιήθηκαν και προβληματίστηκαν.
Αν κάνετε μία βόλτα στη πλατεία και δείτε τα δημόσια κτίρια δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Δεν με ενδιαφέρουν όμως τα δημόσια κτίρια, με ενδιαφέρουν τα σχολεία και έκανα τις αποκαλύψεις γιατί έπρεπε να δρομολογηθούν πράγματα
Πιέσαμε όσο μπορούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε έγγραφη διαβεβαίωση από τους μηχανικούς για τη στατικότητα. Δεν μας την δίνει κανείς μας είπαν, αν δεν ελεγχθεί εμπεριστατωμένα.
Αν υπέγραφε κάποιος και με ένα σεισμό συμβεί το παραμικρό, θα πήγαινε φυλακή.
Το πρώτο αίτημα μας λοιπόν δεν έγινε αποδεκτό παρότι επιμέναμε 2 ώρες και είχαμε στήσει το κ.Τουρκάκη στο τοίχο
Καταφέραμε το δεύτερο αίτημα και το πήραμε. Θα γίνει μοριοδότηση στους μαθητές της γ΄ λυκείου. Έστειλε έγγραφο και ο κ.Νιοτοπουλος. Άρα οι πιέσεις των γονέων κάπου οδηγούν. Τη Δευτέρα θα πάει πάλι το κλιμάκιο και ο κ.Τουρκάκης να κάνουν τα αυτονόητα μέχρι τις διακοπές των εορτών που θα γίνουν παρεμβάσεις.
Πληροφορήθηκα ότι στις 10:30 τη Δευτέρα το κλιμάκιο θα πάει στο σχολείο. Οι γονείς θα είμαστε πάντα από κοντά. Αυτή είναι η απόφαση μας.
Εμείς είμαστε εδώ , οι πολίτες να τους υπενθυμίζουμε στους αιρετούς τις υποχρεώσεις τους.
Στον ίδιο χώρο είναι και το νυχτερινό λύκειο . επίσης φθορές υπάρχουν και σε άλλα σχολεία. Στο Μουσικό υπάρχει κόκκινη αίθουσα. Πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα σχολεία όπως Καταστάρι.
Γύρω στο 1,8 εκατομμύρια θα φτάσει η αποκατάσταση στο 1ο σχολικό συγκρότημα και στα 8,5 εκατομμύρια είναι το πλάνο του δήμου που έκανε κοστολόγηση των ζημιών και των αποκαταστάσεων των υπόλοιπων σχολείων.
Ο κ.Κοντονής πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερα χρήματα για τα σχολεία μας.
Τουλάχιστον από ένα κακό να βγει και ένα καλό

 

 Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.