Στο IonianRadio.gr «ΕΚΤΕΝΩΣ…» Δριμεία κριτική Κασσιμάτη σε ΦΟΔΣΑ –Ζητά απαντήσεις για τις 508.000 € - Κρίσεις και επικρίσεις για το Συνέδριο της ΕΕΠΦ στη Ζάκυνθο - Μιλούν Δρ.Κουτσούμπας, Ν.Βαρδακαστάνης και Θ.Κολπονδίνος
Η ουσία ήταν ότι αν θέλει κανείς να δει που βρισκόμαστε σήμερα, στην διαχείριση των απορριμμάτων, και με τις επανειλημμένες εμφανίσεις των σκουπιδιών στους δρόμους θα έβλεπε ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά και 10 πίσω. Έχει χρηματοδοτηθεί η αγορά της ενδιάμεσης λύσης, έχει χρηματοδοτηθεί η οριστική λύση…. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι πάλι και φέτος είχαμε σωρούς σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του νησιού. Άρα πάμε σε 10 βήματα πίσω.

Ο ΦΟΔΣΑ έχει συγκροτηθεί εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζουμε τη λειτουργία σαν μαύρη τρύπα.
Μέσα στη κρίση των 2 χρόνων φάνηκε η μαζική συμμετοχή της κοινωνάς στην ανακύκλωση που κατάλαβε ότι έπρεπε να συμβάλλει στη διαλογή των απορριμμάτων. Πράγματι είχαμε μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων στους μπλε κάδους. Ήταν μια ελπιδοφόρα κίνηση. Απέναντι σε αυτή τη προσπάθεια της κοινωνίας, σήμερα βρισκόμαστε να έχει καταρρεύσει. Ενώ ο κόσμος κάνει ανακύκλωση, το ανακυκλώσιμο όταν πηγαίνει στο κέντρο διαλογής έχει μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή. 
Το ανακυκλώσιμο υλικό δεν φεύγει από το ΚΔΑΥ … Αυτό για εμάς είναι κατάρα της ανακύκλωσης.
Ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο εξηγήσεις και οι απαντήσεις ήταν ότι έχουν πρόβλημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει.
Το ανακυκλώσιμο μαζεύεται αλλά δεν φεύγει και αν φεύγει υπάρχει περίπτωση να πηγαίνει μαζί με το σύμμικτο υλικό στο ΛΙΒΑ
Ο δήμος είναι υποχρεωμένος 13,5 χιλιάδες να τα κάνει βιοαπολογησιμο υλικό στους καφέ κάδους και τα 9,5 στην ανακύκλωση.
Περιμέναμε κάποιες απαντήσεις. Αντί να βγει να απαντήσει επίσημα ο ΦΟΔΣΑ σήμερα είδαμε μία απάντηση από την εταιρεία.
Θα περιμέναμε να μας απαντήσει ο φορέας , Για εμάς είναι ως μη υπαρκτά. Για εμάς αυτή η απάντηση δεν υπάρχει.
Χθες δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τη συγκεκριμένη εταιρεία που μου ζήτησε και το λόγο γιατί δώσαμε τη συνέντευξη.

Θέσαμε και ένα άλλο ζήτημα. Αυτή η εταιρεία που το μόνο που έφερε ήταν κάποιους εργαζόμενους. Αυτοί μέχρι χθες ήταν σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων.
Η ανακύκλωση έχει καταρρεύσει…
Την ίδια περίοδο έχουμε αποδεδειγμένη αύξηση του κόστους. Αυξήθηκαν τα επαγγελματικά τέλη κατά 1 εκατομμύριο 
Μελετήσαμε τις προγραμματικές συμβάσεις ΦΟΔΣΑ-ΔΗΜΟΥ.
Ο φοδσα κάνει την αποκομιδή, και πληρώνεται.
Εντοπίσαμε το ενδιαφέρον μας στο κόστος των καυσίμων. Υπογράφτηκε το Σεπτέμβριο και υπάρχει ένα κόστος 508 χιλιάδες ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο.

Στα 15 οχήματα υπάρχει ένα όχημα που δε κινείται. Πως αυτό το όχημα έχει καύσιμα 33.οοο ευρώ το χρόνο.
Υπάρχουν και 3 απορριμματοφόρα ακινητοποιημένα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι είναι φουσκωμένος ο λογαριασμός των καυσίμων.
508 χιλιάδες για καύσιμα σημαίνει να γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Να μας δώσουν πρωτόκολλο παραλαβής πετρέλαιο
Πιστοποίηση έλεγχου καλής λειτουργίας της αντλίας για να ξέρουμε πόσο πετρέλαιο μπαίνει και βγαίνει.
Θεωρούμε ότι υπάρχει μία διαχρονική μαύρη τρύπα.
Θέλουμε απαντήσεις
Αντί αυτό βγαίνει και απαντάει ιδιώτης.
Εμείς θα το φέρουμε πάλι στο δημοτικό συμβούλιο
Όμως απαντήσεις δεν έχουμε πάρει γενικότερα
Τώρα αν γίνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση και στον έλεγχο ; Μακάρι…
Θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να ζητήσουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς 
Μάθαμε ότι ένα μέρος των καυσίμων χρησιμοποιείται στο ΛΙΒΑ για να γίνει παραγωγή ρεύματος… Αυτό δεν υπάρχει, με βάση ποια συμβατική διαδικασία έχει γραφτεί και δίνεται?
Από που προκύπτει? Από ποια απόφαση ? από ποια σύμβαση?
Ήταν γνωστό ότι ο ΦΟΔΣΑ θα πληρώνει έξτρα το πετρέλαια.

Έχουμε μελετήσει τα πράγματα , δεν πετάμε πυροτεχνήματα και περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας.Στο IonianRadio.gr , ‘’ΕΚΤΕΝΩΣ…’’ ο Δρ.Δρόσος Κουτσούμπας (Ε.Θ.Π.Ζ.)
 
Με αφορμή την διοργάνωση της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης των χειριστών του προγράμματος ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ, στη Ζάκυνθο, από την ΕΕΠΦ, ο δρ.Κουτσούμπας, στέλνει μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες.
Αναφερόμενος στην απόσυρση των γαλάζιων σημαιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δηλώνει ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, να παρουσιάσουμε στους συνέδρους την πραγματικότητα της Ζακύνθου και στα πλαίσια αυτά το ΕΘΠΖ θα συμμετέχει στο συνέδριο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι μικρότερος ο αριθμός των γαλάζιων σημαιών για να μπορούν να υποστηρίζονται»
 
Έχουμε ξαναμιλήσει για το τόσο πολύ, σημαντικό αυτό θέμα, που πήγε να πάρει αρνητική εξέλιξη για το νησί. Σχεδόν είχε θεωρηθεί ότι όλη η θάλασσα ήταν άχρηστη. Ήταν μία εικόνα που αδικούσε το νησί γιατί δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Ένας άνθρωπος που θα έβλεπε αυτά τα αρνητικά δεν θα συνέβαλε στην επισκεψιμότητα αλλά δεν ανταποκρινόταν και στην πραγματικότητα
Η εκτίμηση στο θαλάσσιο πάρκο είναι σε καλή κατάσταση με βάση πολύχρονες μελέτες που κάναμε χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σημεία παραβατικότητας όπως και καταγγελίες στις οποίες έχουμε προβεί.
 
Είναι προφανές ότι όταν έχει προηγηθεί μία περίοδος, με απορρίμματα στους δρόμους με βροχές κάποιο μέρος με βροχές κατέβηκε στη θάλασσα
Αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και με μια πλημμύρα να καταλήγουν στη θάλασσα
Δεύτερον είναι το θέμα που έχει καταγγελθεί με τα στραγγίδια στο Βροντόνερο. Φαίνεται να είναι εντοπισμένο σε μικρή περιοχή.
Τρίτον τα λύματα. Έχω αναφερθεί πολλές φορές. Θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να σηκώσει το νησί. Πρέπει να δούμε τις υποδομές.
Τέταρτο σημείο, οι γαλάζιες σημαίες δεν λαμβάνουν μόνο την ποιότητα νερών αλλά και των υποδομών.
Άρα όταν βλέπει ότι δεν υπάρχει μία σειρά από υποδομές, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή , και θα πρέπει να βγει κίτρινη κάρτα για την αποκατάσταση των όποιων ελλείψεων
Προέκυψε η επίσκεψη του επιθεωρητή με κάποια λύματα στις παραλίες και έλλειψη υποδομών …
Θα πρέπει όμως να κοιτάζουμε και το αύριο.
Αυτό που είχε σχεδιαστεί από την εταιρεία και να γίνει η συνάντηση στη Ζάκυνθο θέλει να δείξει και ένα μήνυμα. Το ΕΘΠΖ έχει προσκληθεί να κάνει παρουσίαση του έργου. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη δουλειά που γίνεται. Είναι και μια ευκαιρία να γίνει κάποια επανεκτίμηση των δυνατοτήτων μας .
Αντί να έχουμε 16 γαλάζιες σημαίες, ας έχουμε 7 αρκεί να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα κριτήρια
Πρέπει να βλέπουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι.
 
Το ότι βλέπει ο επισκέπτης ότι υπάρχει ένα ΕΘΠΖ, έχει κτιστεί μία εικόνα για το νησί. Και αυτός που θα δει το αρνητικό δημοσίευμα, πληροφορείται για τη χελώνα, τις φωλιές , και αναρωτιέται μήπως κάπου υπάρχει υπερβολή;
 
Το brand name έχει να κάνει με το θαλάσσιο πάρκο.
Θέλω να εστιάσω και να προτείνω, να πάμε σε ένα μειωμένο αριθμό παραλιών και να δώσουμε βάρος στο να αποκτηθούν οι πρέπουσες υποδομές που δείχνουν και την αξία μας.
Η συνάντηση είναι σημαντική που θα γίνει στο νησί. Οι άνθρωποι αυτοί θα δουν από κοντά κάποια πράγματα και θα οδηγήσει και σε συνεργασία με τις αρχές του νησιού ώστε το 2019 να μη γίνουν τα λάθη του 2018.Στο IonianRadio.gr , ‘’ΕΚΤΕΝΩΣ…’’ ο Νίκος Βαρδακαστάνης (ΣΚΟΠΟΣ)
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΠΦ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ «Μετά τη δυσφήμιση, δύσκολα έρχεται η αποκατάσταση…» - Αιχμηρός ο κ.Βαρδακαστάνης και συγκεκριμένος στις επισημάνσεις του στέλνειμήνυμα «Εγιναν προσκλήσεις επιλεκτικά, ενώ με νόημα δήλωσε: «Δεν είναι βρώμικο το νησί, οι πράξεις είναι βρώμικες»
 
Σημαντική η αποστολή του κ.Κουτσούμπα. στο συνέδριο πρέπει να δώσει το καλύτερο του εαυτό για τη ζημιά που έχει υποστεί η Ζάκυνθος
Εγώ θα πω τα πράγματα όπως τα βλέπει η κοινωνία μου
Ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στη Ζάκυνθο. Δύσκολα έρχεται η επαναφορά μετά από μια δυσφήμιση.
Κάποιοι για πολλούς λόγους αφαίρεσαν τις γαλάζιες σημαίες , για μένα απαράδεκτο. Αφαιρώντας τις σημαίες αυτό σηματοδοτούσε πως αυτό το νησί βρόμισε.
Ξαφνικά αυτό το πανέμορφο νησί τελείωσε επειδή κάποιες κακές πολιτικές ή κάποιοι δεν αξιολόγησα και δεν λειτούργησαν σωστά
Αν αυτό το συνέδριο έρχεται για να συμβάλει για την αποκατάσταση η της ζημιάς που έγινε καλώς έρχεται, διαφορετικά δεν το θεωρώ και τόσο απαραίτητο. Αν δεν είχε προηγηθεί η αφαίρεση των γαλάζιων σημαιών θα το βλέπαμε με καλύτερο μάτι. Προς τι τα συνέδρια αν το νησί βάλλεται
Βασικά δεν γνωρίζω αν έχουν καλεστεί όλοι σε αυτό το συνέριο. Θεωρούν ότι οι οργανωμένοι φορείς, είναι περιττοί; Εγώ εντάσσω το σύλλογο ΣΚΟΠΟ στους συλλόγους επαγγελματιών που έχουν σημαντικό ρόλο.
Είμαστε περιττοί αλλά πάντα υπάρχει η επόμενη ημέρα που είναι κριτής όλων μας και αυτή η ημέρα θα δείξει πράγματα και θα έχουμε να λέμε…
Το μεγάλο έγκλημα που έγινε προς τη Ζάκυνθο, δεν το άξιζε.
Αν μειωθεί ο τουρισμός έχουν σκεφτεί τι θα συμβεί με τις επιπόλαιες αποφάσεις που παίρνουν κάποιοι;
Δεν είμαστε βρώμικο νησί, βρώμικες είναι οι πράξεις που κάνουν κάποιοι
Απαιτώ από δήμο και περιφέρεια , αφού εμείς περισσεύουμε, να πάνε στο συνέδριο και να κάνουν αυτό που πρέπει για το νησί τους.

Στο IonianRadio.gr , ‘’ΕΚΤΕΝΩΣ…’’ ο Θοδωρής Κολπονδίνος (Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων Ζακύνθου), σχολιάζει τις δηλώσεις Αντωνη Κασσιματη στο IonianRadio.gr, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: ‘’Άργησε ο κ.Κασσιμάτης να μιλήσει για το θέμα της ανακύκλωσης», ενώ προσθέτει με νόημα: «φαίνεται ότι έρχονται εκλογές…»
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Κασσιμάτη για τα οικονομικά θέματα του ΦΟΔΣΑ ο κ. Κολπονδίνος σχολίασε ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις οδηγούν σε συγκεκριμένους συνειρμούς για τη διοίκηση και τη διαχείριση».
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς , στην απόσυρση των γαλάζιων σημαιών και στη διοργάνωση της διεθνούς συνάντησης από την ΕΕΠΦ στη Ζάκυνθο, δηλώνοντας ότι «η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίων , δεν συμμετέχει στο συνέδριο» επιχειρηματολογώντας και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι διαφωνεί «… με την οργάνωση και τη διαδικασία αλλά και την απουσία φορέων και πολιτών από την διοργάνωση».
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του κ.Κουτσούμπα, υποστήριξε ότι «Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν θα ακουστούν οι απόψεις της Ζακύνθου» ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω αναρωτήθηκε « Πως είναι δυνατόν να επιλέγουν τη Ζάκυνθο για το συνέδριο όταν αφαίρεσαν 18 Γαλάζιες Σημαίες , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλήττοντας αρνητικά τον τουριστικό προορισμό;»
 
Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη τοποθέτηση αναφορικά με αυτά που είπε ο κ.Κασσιμάτης.
Θέλω να θυμίσω ότι αυτά που διαπιστώνει τώρα ο κ. Κασσιμάτης εμείς τα είχαμε εντοπίσει στο ξεκίνημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ
Είχαμε εντοπίσει ότι πολλά είναι ανακυκλώσιμα υλικά από αυτά που βρίσκονταν στο ΛΙΒΑ
Βεβαίως το διαπιστώνουν τώρα… εκλογές έρχονται… φαίνεται πως και αυτές οι εκλογές θα έχουν σημαία τα απορρίμματα.
Δεν έχει γίνει τίποτα τόσα χρόνια… ευθύνες έχει και η αντιπολίτευση όπως και η δημοτική αρχή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που έχουν φέρει;
Οσο για τις δηλώσεις του κ.Κασιμάτη αναφορικά με τα οικονομικά του ΦΟΔΣΑ, θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις οδηγούν σε συγκεκριμένους συνειρμούς για τη διοίκηση και τη διαχείριση…
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΠΦ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ:
Θεωρώ ότι αδίκως δεν αναρτήθηκαν οι γαλάζιες σημαίες και πόσο μάλλον όταν από τις 8 παραλίες είχαμε φτάσει στις 18. Αυτό σημαίνει κάτι . Ή ότι έγινε σωστή δουλειά και άξιζε η βράβευση ή ότι δεν έγινε σωστή κριτική και δόθηκαν. Θεωρώ ότι ισχύει το πρώτο. Φέτος έρχεται ο οργανισμός διαχείρισης των παραλιών να μη μας αφήσει να Τις αναρτήσουμε. Αυτό είναι παράλογο και σε συνδυασμό με το συνέδριο που το πραγματοποιούν στο νησί αυτοακυρώνονται.
Βέβαια να πούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που υπάρχει για να επωφελείται ο τόπος μας, όμως στο συνέδριο θα είναι σύνεδροι μόνο δεν θα υπάρχει παρουσία κοινού.
Φορείς δεν θα υπάρχουν άρα δεν θα υπάρχει παρουσία της Ζακύνθου πλην του δημάρχου. Οι υπόλοιποι φορείς δεν θα έχουν παρουσία, εκτός κι αν έχουν επιλεκτικά κάποιοι προσκληθεί. Άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο. Όταν έχουν λειτουργήσει σαν οργανισμός με αυτή τη λογική δεν ξέρω αν θα έχουν και κάποιο αποτέλεσμα οι κατ ιδίαν επαφές.. γιατί μόνο κατ ιδίαν επαφές θα μπορέσουν να υπάρξουν.
Δεν θα υπάρχουν φορείς, και δεν θα ακούσουμε τι πρέπει να τηρήσουμε…
Αλλά και αν κάποιοι έχουν προσκληθεί ποια θα είναι η ευκαιρία αυτών των φορέων όταν δεν θα έχουν χρόνο να τοποθετηθούν
Εγώ διαφωνώ με τη διαδικασία της πραγματοποίησης του συνεδρίου. Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων , δεν συμμετέχουμε, ειδοποιηθήκαμε 3 ημέρες πριν το συνέδριο και θεωρώ ότι δεν υπάρχει χρόνος να λειτουργήσουμε συλλογικά
Διαφωνώ με την οργάνωση και τη διαδικασία όπως εξελίχθηκε
Όταν φέτος δεν έχουμε καμία γαλάζια σημαία και δεν έχουμε παρουσία σαν φορείς θεωρώ ότι το συνέδριο δε θα έχει αποτέλεσμα για το νησί μας.
Να δούμε όμως και πως πρέπει να λειτουργήσουμε τώρα
Θα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, να οργανώσουμε τις παραλίες βάσει υποδομών που ζητά ο οργανισμός και τα συνέδρια τέτοιου είδους τα θεωρώ περιττά.

Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (16/10/2018)


Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.