Μετά το Θ. Κολπονδίνο και ο Αντ.Νικολουδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση Χειριστών Γαλάζιας Σημαίας, όλοι οι Σύλλογοι Ξενοδόχων – «Αυτό μας προσβάλει σα νησί» - Αιχμές για Δημοτική Αρχή – Καταγγελία για ΦΟΔΣΑ από Λ.ΜπουζιάνουΤο ζήτημα των γαλάζιων σημαιών αποτέλεσε το καταλύτη που οδήγησε και στη παραίτηση μου από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ζακύνθου. Ο δήμος στερείται εργαλείων να στηρίξει το τουρισμό. Η επιτροπή βρίσκεται σε στάση.

Σε ότι αφορά τις γαλάζιες σημαίες με μία πρόταση θα πω ότι «Μία άσκηση δημοσίων σχέσεων έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα για το νησί»

Η συνάντηση αυτή , δεν είναι συνέδριο, αλλά είναι η ετήσια συνάντηση των διεθνών χειριστών που κάθε χρόνο την πραγματοποιούν και σε κάποια άλλη περιοχή .

Στην Ελλάδα αρμόδια είναι η Ε.Ε.Π.Φ. Δεν είναι όμως συνέδριο, δε γίνεται διαβούλευση. Είναι μία εσωτερικού τύπου συνάντηση.

Οι γαλάζιες σημαίες είναι θεσμός με κύρος που πιστοποιούν τις καλύτερες παραλίες από καθαριότητα και οργάνωση. Είναι ένας τίτλος που πολλοί τον θέλουν για την περιοχή τους. Θα ήταν τιμή λοιπόν και για τη Ζάκυνθο να τιμάται με την τοποθέτηση τους.

Ενώ γνωρίζαμε ότι θα γίνει η συνάντηση αυτή , υπήρχε μυστικότητα για άγνωστους λόγους και παρά τις ευθείες ερωτήσεις που κάναμε στην ΕΕΠΦ κανείς δεν μας το παραδεχόταν. Έχω την άποψη μου γιατί συνέβη αυτό. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους διοργανωτές γι αυτό.

Η ένωση ξενοδόχων Αρκαδίων δεν συμμετέχει. Εχοντας μιλήσει και με τον Πρόεδρο κ.Θ.Κολπονδίνο , στον οποίο ζητήθηκε να συμμετέχουμε μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση,  συμφωνώ μαζί του γιατί η πρόταση  στερείται σεβασμού και είναι προσβλητικό να το ζητάνε μία εβδομάδα νωρίτερα και με αυτό  που συνέβη  με τις γαλάζιες σημαίες.

Ούτε ο δήμος είχε ενημερωθεί, επίσημα εγκαίρως. Ο δήμος ενημερώθηκε στις 18/9/2018 από την ΕΕΠΦ που τον καλούσε μάλιστα να γίνει χορηγός.

Τον Ιούνιο έθεσα το θέμα στο φορέα εκτιμώντας ότι είναι οξύμωρο να διοργανώνεται μία συνάντηση για τις γαλάζιες σημαίες σε ένα νησί από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλες γεγονός που δε βοηθάει στην εικόνα του νησιού. Η απάντηση ήταν  «εμείς το έχουμε κανονίσει , οι ημερομηνίες δεν αλλάζουν , θα το κάνουμε».

Το δελτίο τύπου που αναρτήσατε λίγο νωρίτερα, μιλάει για όλους τους συλλόγους ξενοδόχων ως συνδιοργανωτές, κάτι που δεν υφίσταται.

Το ότι πραγματοποιείται η συνάντηση  εδώ  είναι αρνητικό για   το νησί γιατί υπενθυμίζει το θέμα του τι συνέβη το καλοκαίρι  με τις γαλάζιες σημαίες.

Για να συμβεί ένα ατύχημα μεγάλο σαν αυτό που συνέβη φέτος  πρέπει να συντελέσουν πολλά. Αυτό συνέβη αυτή τη φορά. Μέχρι το 2014 είχαμε στη Ζάκυνθο 6 γαλάζιες σημαίες, η μία ήταν από ιδιωτική επιχείρηση. Όταν ανέλαβε η επιτροπή τουρισμού τις πολλαπλασίασε, τη δεύτερη χρονιά  τις έκανε 18 και μέσα σε 3 χρόνια γίναμε το πρώτο νησί σε γαλάζιες σημαίες στο Ιόνιο.

Όμως έπρεπε να συνεργαστούν και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για να διατηρηθούν.

Σε έλεγχο της διαχειριστική αρχής  λήφθηκε υπόψιν και 2 διαρροές λυμάτων που όμως δεν ήταν εκτεταμένες

Με τη δ/ντρια της ΕΕΠΦ που μίλησα μου είπε πως ότι και να κάνουμε θα τις ξηλώσουν για ασφάλεια, γιατί η ατμόσφαιρα είναι αρνητική, ενώ εγώ της ζήτησα παράταση λίγες ημέρες για να τακτοποιηθούν κάποια από τα κριτήρια.

Τις ξήλωσαν όλες με πρόσχημα τα σκουπίδια στο δρόμο, όταν στη Κέρκυρα που βούλιαξε το καλοκαίρι από τα σκουπίδια δεν αφαιρέθηκε ούτε μία.

Αφαίρεσαν μέχρι και από το Γέρακα που είναι παρθένα παραλία.

Όταν ρώτησα ακόμη και για παραλίες που έγιναν έλεγχοι και βρέθηκαν όλα εντάξει γιατί δεν αναρτώνται σε αυτές τις παραλίες μου απάντησαν «θα σας πάρει όλους η μπάλα» και ότι θα αφαιρεθούν όλες οι σημαίες ανεξαιρέτως ακόμη και από τις παραλίες που πληρούν όλα τα κριτήρια.

Πιστεύω στο θεσμό του ΕΘΠΖ αλλά είπε ο κ.Κουτσούμπας είπε χθες, ότι αν δυσκολευόμαστε να τις διατηρήσουμε,  να γυρίσουμε πίσω στις 6 σημαίες

Εγώ θα του έλεγα ότι πρέπει κάτι, όχι να καταργείται αλλά να βελτιώνεται. Πως θα απαντούσε αν του έλεγα να συρρικνώσει και ο ίδιος το ΕΘΠ στο 1/3,  λόγω οικονομικών δυσκολιών?

Αρνούμαι να δεχτώ αυτή τη λογική .

Σίγουρα στη διεθνή συνάντηση θα συμμετέχει ο σύλλογος Ξενοδόχων Λαγανά και δεν γνωρίζω αν θα συμμετέχει και ο σύλλογος Ξενοδόχων της πόλης.

Πάνω από όλα όμως πρέπει να προβληματιστεί η δημοτική αρχή. Το να δώσει ένα λόγο ο δήμος και να χαιρετίσει τους συμμετέχοντες αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από χαιρετισμός. Αν ενδιαφερόταν ο Δήμος και η ΕΕΠΦ για να τακτοποιηθούν τα θέματα υποδομών και να επανέλθουν οι γαλάζιες σημαίες, δεν θα είχαν αφήσει να πάει 20/10, αλλά όλο το καλοκαίρι θα είχαν δουλέψει μαζί για να το λύσουν το θέμα. Γνωρίζω ότι ο δήμος είναι σε ανικανότητα να διατηρήσει πάνω από 6 σημαίες και αυτό το δήλωσε ο υπάλληλος που έχει αναλάβει το κομμάτι αυτό στο δήμο.

 Υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση στο δήμο , του πρασίνου, που θα πρέπει να φέρει το αποτέλεσμα που πρέπει, όπως σε κάθε φυσιολογικό δήμο της χώρας.

Όλος ο προϋπολογισμός του τουρισμού ,για το 2018, με απόφαση της οικονομικής διεύθυνσης ξηλώθηκε και μηδενίστηκε. Δήλωσε ο προϊστάμενος ότι δε δύναται να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα. Έμαθα ότι βρέθηκε τελικά το ποσό τον Σεπτέμβριο για να βαφτεί το δημαρχείο. Έμειναν 2000 ευρώ για το τμήμα τουρισμού  και με καταχρηστικό τρόπο αποφάσισαν κάποιοι, να πάρουν τα 1100 ευρώ για να κάνουν ένα βράδυ το τραπέζι στους επισκέπτες της διεθνούς συνάντησης.

Η εκδήλωση είναι κάτι θετικό, όμως  υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι. Θα ήταν μια ευκαιρία να γίνει σημαντική διαβούλευση αλλά ποτέ δεν υπήρξε αυτή η διάθεση.

Όταν ενημερώνεσαι μία εβδομάδα νωρίτερα, ότι ίσως και να το δούμε μήπως κάνουμε διαβούλευση, τότε το θέμα είναι υποκριτικό και κανένας σοβαρός παράγοντας δεν θα δεχόταν να λάβει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία

 

 

 Στο IonianRadio.gr , ‘’ΕΚΤΕΝΩΣ…’’ ο Θοδωρής Κολπονδίνος (Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων Ζακύνθου), σχολιάζει τις δηλώσεις Αντωνη Κασσιματη στο IonianRadio.gr, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: ‘’Άργησε ο κ.Κασσιμάτης να μιλήσει για το θέμα της ανακύκλωσης», ενώ προσθέτει με νόημα: «φαίνεται ότι έρχονται εκλογές…»
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Κασσιμάτη για τα οικονομικά θέματα του ΦΟΔΣΑ ο κ. Κολπονδίνος σχολίασε ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις οδηγούν σε συγκεκριμένους συνειρμούς για τη διοίκηση και τη διαχείριση».
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς , στην απόσυρση των γαλάζιων σημαιών και στη διοργάνωση της διεθνούς συνάντησης από την ΕΕΠΦ στη Ζάκυνθο, δηλώνοντας ότι «η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίων , δεν συμμετέχει στο συνέδριο» επιχειρηματολογώντας και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι διαφωνεί «… με την οργάνωση και τη διαδικασία αλλά και την απουσία φορέων και πολιτών από την διοργάνωση».
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του κ.Κουτσούμπα, υποστήριξε ότι «Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν θα ακουστούν οι απόψεις της Ζακύνθου» ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω αναρωτήθηκε « Πως είναι δυνατόν να επιλέγουν τη Ζάκυνθο για το συνέδριο όταν αφαίρεσαν 18 Γαλάζιες Σημαίες , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλήττοντας αρνητικά τον τουριστικό προορισμό;»
 
Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη τοποθέτηση αναφορικά με αυτά που είπε ο κ.Κασσιμάτης.
Θέλω να θυμίσω ότι αυτά που διαπιστώνει τώρα ο κ. Κασσιμάτης εμείς τα είχαμε εντοπίσει στο ξεκίνημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ
Είχαμε εντοπίσει ότι πολλά είναι ανακυκλώσιμα υλικά από αυτά που βρίσκονταν στο ΛΙΒΑ
Βεβαίως το διαπιστώνουν τώρα… εκλογές έρχονται… φαίνεται πως και αυτές οι εκλογές θα έχουν σημαία τα απορρίμματα.
Δεν έχει γίνει τίποτα τόσα χρόνια… ευθύνες έχει και η αντιπολίτευση όπως και η δημοτική αρχή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που έχουν φέρει;
Οσο για τις δηλώσεις του κ.Κασιμάτη αναφορικά με τα οικονομικά του ΦΟΔΣΑ, θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις οδηγούν σε συγκεκριμένους συνειρμούς για τη διοίκηση και τη διαχείριση…
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΠΦ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ:
Θεωρώ ότι αδίκως δεν αναρτήθηκαν οι γαλάζιες σημαίες και πόσο μάλλον όταν από τις 8 παραλίες είχαμε φτάσει στις 18. Αυτό σημαίνει κάτι . Ή ότι έγινε σωστή δουλειά και άξιζε η βράβευση ή ότι δεν έγινε σωστή κριτική και δόθηκαν. Θεωρώ ότι ισχύει το πρώτο. Φέτος έρχεται ο οργανισμός διαχείρισης των παραλιών να μη μας αφήσει να Τις αναρτήσουμε. Αυτό είναι παράλογο και σε συνδυασμό με το συνέδριο που το πραγματοποιούν στο νησί αυτοακυρώνονται.
Βέβαια να πούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που υπάρχει για να επωφελείται ο τόπος μας, όμως στο συνέδριο θα είναι σύνεδροι μόνο δεν θα υπάρχει παρουσία κοινού.
Φορείς δεν θα υπάρχουν άρα δεν θα υπάρχει παρουσία της Ζακύνθου πλην του δημάρχου. Οι υπόλοιποι φορείς δεν θα έχουν παρουσία, εκτός κι αν έχουν επιλεκτικά κάποιοι προσκληθεί. Άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο. Όταν έχουν λειτουργήσει σαν οργανισμός με αυτή τη λογική δεν ξέρω αν θα έχουν και κάποιο αποτέλεσμα οι κατ ιδίαν επαφές.. γιατί μόνο κατ ιδίαν επαφές θα μπορέσουν να υπάρξουν.
Δεν θα υπάρχουν φορείς, και δεν θα ακούσουμε τι πρέπει να τηρήσουμε…
Αλλά και αν κάποιοι έχουν προσκληθεί ποια θα είναι η ευκαιρία αυτών των φορέων όταν δεν θα έχουν χρόνο να τοποθετηθούν
Εγώ διαφωνώ με τη διαδικασία της πραγματοποίησης του συνεδρίου. Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων , δεν συμμετέχουμε, ειδοποιηθήκαμε 3 ημέρες πριν το συνέδριο και θεωρώ ότι δεν υπάρχει χρόνος να λειτουργήσουμε συλλογικά
Διαφωνώ με την οργάνωση και τη διαδικασία όπως εξελίχθηκε
Όταν φέτος δεν έχουμε καμία γαλάζια σημαία και δεν έχουμε παρουσία σαν φορείς θεωρώ ότι το συνέδριο δε θα έχει αποτέλεσμα για το νησί μας.
Να δούμε όμως και πως πρέπει να λειτουργήσουμε τώρα
Θα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, να οργανώσουμε τις παραλίες βάσει υποδομών που ζητά ο οργανισμός και τα συνέδρια τέτοιου είδους τα θεωρώ περιττά.


Στο IonianRadio.gr, “EΚΤΕΝΩΣ…’’ η Λίλυ Μπουζιάνου (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου)

 
 
Για το θέμα με το τομέα της ανακύκλωσης υπάρχει άψογη συνεργασία. Ποτέ δεν έχουν καθυστερήσει ακόμη και ημ΄ρες που βρέχει. Τα παιδιά δουλεύουν και τα παίρνουν κάθε 15 ημέρες που είναι να περάσουν .
Σήμερα συγγενικό μου πρόσωπο χρειάστσηκε να πάρουν τα ογκώδη. Ενημέρωσα εγώ στο ΦΟΔΣΑ, μου απάντησανβ ότι δενμπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν έχουν που να πάνε τα ογκώδη.
Η απορία μου είναι. Ο κόσμος τι να τα κάνει τα ογκώδη;
Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι όπως ρομά, που ταπαίρνουν και εξαφανίζονται από τα πεζοδρόμια. Όμως στη πόλη κάποιος που ζει τι μπορεί να τα κάνει;
Με ενοχλεί το γεγονός που βγάζουν ανακοινώσεις , βρίζουν τους πολίτες ενώ οι πολίτες δεν έχουν εναλλακτική λύση. Όταν δεν του δίνουν λύση του πολίτη τι να κάνει;
Είχα μία ελπίδα , επειδή βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο ότι το νησί θα ήταν καθαρό.
Το OPEN MALL είναι το πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, δεν θα δώσει ο δήμος χρήματα. Είναι μία επιτυχία των εμπορικών συλλόγων της Ελλάδας. Εμείς σαν Ζάκυνθος κάναμε ενέργειες για το πώς θα γίνει γιατί δεν είχαμε τις προδιαγραφές. Σε όσες συναντήσεις έχουν γίνει, το Δήμαρχο δεν τον έχω δει πάρα μόνο το κ.Τσίπηρα το πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου βλέπω. Ο κ. Τσίπηρας το γνωρίζει ότι είναι από αγώνα των εμπορικών συλλόγων.
Εμείς το δώσαμε στο Επιμελητήριο γιατί δεν είχαμε τα οικονομικά κριτήρια να το τρέξουμε και ήταν κρίμα να χαθεί.
Τώρα με το open mall θα φτιαχτούν τα Καμίνια , αν τα καταφέρουμε.
Τώρα θα φτιαχτεί η Φωσκόλου, ο δημοτικός φωτισμός…
Όταν υπάρχει το πρόβλημα και δεν του κάνεις μία συντήρηση, καταστρέφεται.
Οι πολίτες ας προσέχουμε για το θέμα της καθαριότητας, αλλά χωρίς βοήθεια από το δήμο δε μπορεί να γίνει τίποτα

 Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.