IonianRadio.gr –‘’ΕΚΤΕΝΩΣ…’’οι παλαιοί πρόσκοποι Βασίλης Μπάστας και Αντώνης Μπάστας και ο Νίκος Τσουκαλάς για τη συνάντηση με Νεφελούδη – Προτάσεις , διαπιστώσεις

"ΕΚΤΕΝΩΣ..."οι Μπάστας Βασίλης και Αντώνης Πέττας (Παλαιοί Πρόσκοποι)Βασίλης Μπάστας: «Υπάρχει το ενδιαφέρον του εθελοντισμού και το ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες που έχουμε τους σεισμούς.
Το 1953 που έγινε ο σεισμός , ημέρα Τετάρτη, μία ημέρα πριν η αστυνομία είχε φωνάξει τους προσκόπους και φυλαγαν για ληστείες στα μαγαζιά. Το επόμενο πρωί που έγινε ο σεισμός τους βρήκε με τις στολές τους. Έπεσαν μπροστά να βοηθήσουν τον κόσμο.
Λίγα χρόνια μετά έγινε εκδήλωση στη Περιφέρεια κι εγώ μάζεψα τους 20 πρόσκοπους και τιμήθηκαν σε μια πετυχημένη εκδήλωση. Ήμουν τότε μικρό παιδί. Μείναμε κανένα μήνα στο Καλλιτέρο σε σκηνές. Δίπλα μας κατοικούσαν οι πρόσκοποι. Ήρθε ένας γείτονας και με ζήτησε να βοηθάω. Από τότε λοιπόν και μέχρι σήμερα είμαι πρόσκοπος
Όπου άκουγα σεισμό έτρεχα. Πήγαμε το 1965 στους σεισμούς του Πύργου 10 1986 στης Καλαμάτας , στο Αίγιο το 1995. Είμαστε πάντα πρώτοι από τη περιφέρεια μόνο και μόνο γιατί είχαμε ζήσει το σεισμό το 1953 και γνωρίζαμε.
Στη φασολάδα ήρθαν πολλοί από αυτούς, και είδαν και μετά μάτια τους ότι δεν είχαμε πάθει ζημιές.
Όσοι διοικούν σήμερα τη Ζάκυνθο τους είχαμε προσκόπους.
Πραγματικά με όλους έχουμε επαφές, μας σέβονται , είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν με μεγάλη αγάπη, όπου τους χρειαστούμε.
Φέτος φτιάξαμε 2 καζάνια φασολάδα, 21 κιλά φασόλια. Περιμένανε πως και πως , και συνέχεια μας ρωτούσαν πότε θα κάνουμε τη φασολάδα.
Ανά πάσα στιγμή η Ένωση Παλαιών Προσκόπων μπορεί να βοηθήσει. Σήμερα δεν έχουμε προσκόπους αλλά μόνο λυκόπουλα. Δεν έρχονται πια. Σε όλη την Ελλάδα ισχύει αυτό.
22/2 είναι η ημέρα σκέψης των προσκόπων. Ανελλιπώς την γιορτάζουμε και κάνουμε συνεστίαση από το 1957
Φέτος έχουμε πιέσει να κάνουμε και μία εκδρομή.
Είμαστε από μικρά παιδιά αχώριστοι. Είμαστε δεμένοι, είμαστε μία ομάδα από μικρά παιδιά.
Δεν έχουμε πρόβλημα που να συγκεντρωθούμε γιατί έχουμε και τη λέσχη αλλά και τη Λέσχη Ο Ζάκυνθος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ακόμη και στην περιφέρεια να πάω ανοίγουν οι πόρτες.
Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως το Στάθη Μπετινη, πρόεδρο ΟΔΑΖ, που μας άνοιξε τις αγκάλες του και ήρθε κι έκανε και τη λειτουργία με το παπά
Θέλουμε να σου απονείμουμε ένα δίπλωμα τιμής ένεκεν και θέλουμε να σε κάνουμε επίτιμο μέλος μας. Τώρα είσαι υπό δοκιμήν…»
 
Αντώνης Πέττας:
Γράφτηκα το 1948 λυκόπουλο. Πρόσκοπος το 1954 μετά το σεισμό. Ήμουν στην ομάδα Ξιφίτα ενώ ο Βασίλης ήταν στην ομάδα της Παναγούλας.
Ήταν πρόκληση , γιατί δεν υπήρχε άλλη ασχολία για τα παιδιά. Τα περισσότερα , τουλάχιστον το 70% πήγαιναν.
Διαμορφώθηκαν προσωπικότητες… μεγάλο σχολείο
Δυστυχώς σήμερα, τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται. Για παράδειγμα τα εγγόνια μου δεν πάνε.
Το σεισμό του 1953 τον θυμάμαι σαν να είναι αυτή τη στιγμή.
Την νύχτα μείναμε στο γηπεδάκι του Καραμπίνειου. Οι φυλακισμένοι φώναζαν να τους βγάλουν μήπως πέσει
11 που έγινε ο μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός, εκεί ήταν…
Ένα περιστατικό , είναι ότι μπροστά από το σπίτι μου, είδα 2 σπίτια που έπεσαν στο δρόμο. Δύο λεπτά γρηγορότερα να είχαμε ξεκινήσει, θα μας είχαν σκοτώσει.

Tώρα δεν φοβάμαι με τους σεισμούς που γίνονται , έχουμε συνηθίσει.

{dailymotion}x6x2qjw{/dailymotion}


Νίκος Τσουκαλάς (Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ζακύνθου)

 
 
Συναντήσαμε το κ.Νεφελούδη, για το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Επίσης μιλήσαμε για θέματα που άπτονται της εφαρμογής της νέας σύμβασης .
Είχαμε θέματα , κάποιες παρατηρήσεις. Ήταν σε 2 επίπεδα η συζήτηση. Τη δεύτερη ημέρα ήταν κατ ιδίαν με το κ.Νεφελούδη που του θέσαμε όλα τα ζητήματα που δεν είχε υπόψη του.
Ήταν καθαρά η συζήτηση με θέματα εφαρμοστικά
Η συλλογική σύμβαση με τις γενναίες αυξήσεις ψηφίστηκε σα νόμος κράτους στις 28/3/2018 με αναδρομική ισχύ από 1/10. Είναι πανομοιότυπες με τις συμβάσεις του παρελθόντος.
Ζητήσαμε να μπορεί h ξενοδοχειακή μονάδα να απασχολήσει τον εργαζόμενο και Σάββατο. Να είναι το ΕΡΓΑΝΗ πιο φιλική και προς το λογιστή και να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας να είναι νόμιμοι
Του έθεσα εγώ προσωπικά κάποια θέματα οργανωτικά, προσόντα δ/ντων , υποδ/ντων κλπ
Αν θέλουμε ποιοτικό τουρισμό πρέπει να δούμε και πράγματα που έχουν να κάνουν με ένα ξενοδοχείο με τα προσόντα πχ του δ/ντη. Μετά μέχρι πόσα δωμάτια θα πρέπει να καθαρίζει η κάθε καθαρίστρια. Ποια τα τυπικά προσόντα του σεφ, υπεύθυνος ιζον κλπ
Το ωράριο θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στον επιχειρηματία να χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο
Με το κ.Νεφερούδη είχαμε μια διαφωνία που προβλέπει το υπουργείο 5θήμερο και 8ωρο και μετά από πληρότητα του ξενοδοχείου στο 70% να μπορεί να χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο και 6η και 7η ημέρα.
Ο τουρισμός παρόλη τη κρίση της οικονομίας δεν έχει πάθει κάποια ζημιά, απεναντίας γράφει κέρδη και προχωράει μπροστά.
Επικοινωνιακό ήταν το θέμα αλλά εμείς σαν σύλλογος έπρεπε να θέσουμε το πρόβλημα με τα πρόστιμα, για να μπορέσουμε να ξέρουμε που μπορούμε και πώς, να διευθετήσουμε το χρόνο.
Κράτησε κάποιες σημειώσεις ο κ.Νεφελούδης, είχε επιφυλάξεις, είχε στο μυαλό του τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πιστεύω ότι θα το κοιτάξει.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη βιωσιμότητα . σαφώς πρέπει να δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω στους εργαζόμενους.
Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε μια παρουσίαση, τώρα είναι θέμα βούλησης.
Το δεύτερο είναι οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που έχουν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Διαφορετικά μιλάω με τα μεγάλα ξενοδοχεία, διαφορετικά με τα μικρά.
Πρέπει ν α υπάρχει ενιαία πανελλαδικά γραμμή για να λύνονται τα προβλήματα. Τα αιτήματα τα καταθέσαμε και εγγράφως.
Είναι ξεκομμένοι από την πραγματικότητα… υπάρχει θέμα… υποτίθεται ότι με τη λήξη των μνημονίων με τη λογική τους, μπορούμε να επανέλθουμε στη πραγματικότητα.
Με τους σεισμούς τώρα του ζητήσαμε να πάμε στις εφαρμοστικές να δούμε πως θα βοηθηθεί η Ζάκυνθος. Μέσα στην εβδομάδα θα με πάρει τηλέφωνο , όσοι συνάδελφοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις περιοδικός δηλώσεις να μην έχουν πρόστιμο. Μου είπε ότι θα το φέρει το θέμα να βγει τροποποιητική
 
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει αγκυλώσεις ως προς το πολιτικό σκέλος και εκεί κολάνε πράγματα.
 
Υπάρχει κινητικότητα σε οικοδομές. Η σκυροδέτηση πάει σφαίρα. Σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου είναι υπερδραστήριοι, δεν αφήνουν τα λεφτά στις τράπεζες τα επενδύουν.
Έχω ακούσει ότι έχουν βγει και άδειες ιδιωτών που έχουν αρχίσει και σκυροδετούν.
{dailymotion}x6x2ql1{/dailymotion}


Made by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.