Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ | «Δεν σταματάμε εδώ. Διεκδικούμε για να κερδίζουν οι πολίτες» - ΕΦΚΑ :«Είναι ένα απρόσωπο ταμείο… 10αδες δικαιούχοι δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν αν και είναι δικαιούχοι του προγράμματος» - «Έλλειψη εργατικών χεριών…»

25 Μαρτίου 2022
Για Κατερίνα Μοθωναίου : «Στην περιφέρεια υπάρχει συνέχεια…  Χαίρομαι που η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου,  συνεχίζει κα ολοκληρώνει έργα που ξεκινήσαμε …»
 
  • «Έντονη η ανάγκη εξεύρεσης προσωπικού. Γιατί να μη ζητήσουμε με τις νόμιμους  οδούς, να φέρουμε ανθρώπινο δυναμικό να δουλέψει στις επιχειρήσεις, νόμιμα και φανερά. Ακόμη και από τρίτες χώρες…»
  • «Ο ΕΦΚΑ είναι ένα απρόσωπο ταμείο. Καθημερινά ανακαλύπτουμε ότι 10αδες δικαιούχοι δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν αν και είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Δυστυχώς  δεν θα μπορέσουν παρόλο που δόθηκε και άλλος ένας μήνας παράτασης.  Είναι μια πληγή και θα επικοινωνήσουμε με το υπουργείο, να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είναι θέμα πανελλήνιο»
  • «Έλλειψη εργατικών χεριών… Φέτος παρόλο που είχαμε μικρή σοδιά από ελιές, δεν υπήρχαν εργάτες να μαζέψουν το λάδι. Είχαμε βοήθεια γειτόνων από διπλανή χώρα, που έφυγαν για άλλες χώρες.
  • Ήδη έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε διαβουλεύσεις για το τι ειδικότητες χρειάζονται. Συνήθως χρειάζονται εργατικά χέρια. Όλες οι ειδικότητες χρειάζονται και δεν υπάρχουν. Γιατί να μη  ζητήσουμε με τις νόμιμους   οδούς, να φέρουμε ανθρώπινο δυναμικό να δουλέψει στις επιχειρήσεις, νόμιμα και φανερά. Ακόμη και από τρίτες χώρες. Είναι τόσο έντονη η ανάγκη εξεύρεσης προσωπικού. Η Ζάκυνθος χρειάζεται 4 χιλιάδες για να καλύψει το καλοκαίρι».
  • «Η διάθεση μου είναι να ενοχλώ προς όφελος των επιχειρηματιών, να διεκδικώ. Ήμουν από τη πρώτη ημέρα δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα υπάρχει , ενώσαμε όλους τους επιχειρηματίες των Ιονίων Νήσων…»
  • «Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Δεν σταματάμε εδώ. Θα προχωράμε και θα διεκδικούμε προς όφελος των πολιτών. Θα διεκδικούμε και θα κερδίζουν οι πολίτες. Θα προσθέτουμε ένα λιθαράκι προς όφελος της κοινωνίας μας. Έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα, και οι προηγούμενοι βρέθηκαν λιποβαρείς…»
  • «Όσο αφορά τον δικό μου τομέα, και τα προγράμματα, είχαμε πει ότι από τα 58 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ 14-20 , εμείς καταφέραμε να καταθέσουμε στα ταμεία 28 εκατομμύρια. Επιτυχία πάνω από το 50% και το καταφέραμε μέσα σε 20 ημέρες να το εκταμιεύσουμε και να το αποδώσουμε στους δικαιούχους, στους επιχειρηματίες που το είχαν ανάγκη.
O ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΙΝ)  ΣΤΟ IONIANRADIO.GR

Υπάρχει μία ανησυχία στην αγορά παγκόσμια. Όλα τα προβλήματα δίπλα μας και με τους πολέμους δείχνουν αστάθεια. Ελπίζουμε να τελειώσουν, ώστε  να ξεκινήσει η τουριστική βιομηχανία.
Πριν το πρόβλημα της Ουκρανίας οι προοπτικές της χρονιάς ήταν απίστευτες. Τώρα έχουν παγώσει οι κρατήσεις, με τις  ακυρώσεις θέλω να πιστεύω, ότι δεν  θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.
Το ζητούμενο είναι, να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη προσπάθεια που γίνεται, το έχει ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος να ενωθεί ,να αναδείξει τα προβλήματα του και μαζί να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.
Ο καθένας προσπαθούσε σπασμωδικά, να λύσει προβλήματα της περιοχής του. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε να μαζέψουμε όλους τους κλαδικούς φορείς σε ένα τραπέζι, να δούμε αν έχουμε τα ίδια προβλήματα όλα τα νησιά. Αν είναι τα ίδια, γιατί να μην διεκδικούμε, σύσσωμοι, ενωμένοι και δυνατοί. Το έχει πλέον ανάγκη ο εμπορικός κόσμος, να ενωθούν και να λειτουργήσουν σαν ομοσπονδία ιονίων νήσων.Έχει διαφορετική βαρύτητα ο λόγος και η ισχύς. Η δυναμική και η στόχευση είναι τελείως διαφορετική.
Υπάρχει βεβαίως η ανάγκη των συλλόγων, που το ζητάνε να ενωθούν, λόγω του ότι οι ανάγκες είναι οι ίδιες. Όσο θετικά λειτούργησε και λειτουργεί και σε επίπεδο επιμελητηριακό, έτσι, αυτός είναι και ο στόχος, να ενωθούν με ενιαία φωνή, ώστε να διεκδικήσουν για τις απαιτήσεις τους. Το ίδιο κάναμε και με την ομοσπονδία ενοικιαζομένων δωματίων.
Η σύνδεση ιονίων νήσων είναι το Α και το Ω. Σίγουρα τα υδατοδρόμια είναι μία ισχυρή σύνδεση, που δεν είναι μόνο στα πλαίσια της περιφέρειας, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Φέτος θα υπάρχει ένα νέο σύγχρονο σκάφος στη γραμμή που θα γεφυρώνει τα ιόνια νησιά, το οποίο θα μπορεί με καλύτερη ασφάλεια και πιο εύκολα να ταξιδεύουν οι πολίτες στο κάθε νησί.  Είναι ένας επιχειρηματίας από την περιφέρεια μας, κέρδισε το διαγωνισμό και θα συνδέσει τα ιόνια με ένα καινούργιο σύγχρονο καράβι.
Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν … είμαστε εδώ να συνεργαστούμε.
Από τη πρώτη ημέρα που ανέλαβα, δεν σταματώ, με τα λίγα  εφόδια που έχω να αναδεικνύω την επιχειρηματικότητα και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιχειρηματικότητα και φαίνεται και διεκδικεί.
Όσο αφορά τον δικό μου τομέα, και τα προγράμματα, είχαμε πει ότι από τα 58 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ 14-20 , εμείς καταφέραμε να καταθέσουμε στα ταμεία 28 εκατομμύρια. Επιτυχία πάνω από το 50% και το καταφέραμε μέσα σε 20 ημέρες να το εκταμιεύσουμε και να το αποδώσουμε στους δικαιούχους, στους επιχειρηματίες που το είχαν ανάγκη.
Είναι τεράστια επιτυχία και σημαίνει πολλά.  Σημαίνει ότι καμία επένδυση που είχε εγκριθεί δεν κόλλησε και τα προγράμματα  προχωρούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους κλάδους και θα προχωρήσουμε με όλους του ς  εκπρόσωπους επιχειρηματικών φορέων. Θα μας δείξουν τα προβλήματα τους και θα κάνουμε στοχευμένες  προτάσεις για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Στο τέλος θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την επιχειρηματικότητα στα ιόνια νησιά.
Είναι ένα τεράστιο θέμα, ειδικά με το ΕΦΚΑ ,αλλά και την εφορία . Ο ΕΦΚΑ είναι ένα απρόσωπο ταμείο.   Καθημερινά ανακαλύπτουμε ότι 10αδες δικαιούχοι δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν αν και είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Δυστυχώς  δεν θα μπορέσουν παρόλο που δόθηκε και άλλος ένας μήνας παράτασης.  Είναι μια πληγή και θα επικοινωνήσουμε με το υπουργείο, να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είναι θέμα πανελλήνιο. Το είχε αναδείξει και ο κ.Τσουκαλάς και με τον ΙΑΝΟ. Σίγουρα θα έχουμε απαντήσεις το επόμενο διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, το είχαμε συζητήσει με τον κ.Στουφή, να βρούμε τρόπους επικοινωνίας με το ΚΕΑΟ στη Πάτρα. Το πρόβλημα είμαστε διατεθειμένοι να το αναδείξουμε ακόμη και στον πρωθυπουργό. Τα χρήματα ας μη μας τα δώσουν , ας τα πάρουν τα ταμεία να μειωθούν τα χρέη μας, να ξεφρακάρουν οι επιχειρηματίες, να πάρουν μια μικρή ανάσα. Είναι θέμα που το παρακολουθούμε από κοντά. Πλήρη εικόνα θα έχουμε στις επόμενες ημέρες.
Κάποια προβλήματα είναι πάνω από τις εκλογές, πάνω από τα κόμματα. Ο πολίτης των ιόνιων νήσων, θέλει λύσεις. Είμαστε εδώ, έχουμε την ισχυρή εντολή και  πρέπει να δώσουμε απολογισμό, ώστε να ξανακοιτάξουμε τους πολίτες, και να ζητήσουμε να μας στηρίξουν ξανά.
Ο ΙΑΝΟΣ έχει διάφορες κατηγορίες. Για τα αντικείμενα στα σπίτια , για τα αντικείμενα στις επιχειρήσεις, για πλημμύρες. Σίγουρα μιλούν για τις αιτήσεις στην περιφέρεια. Από ότι γνωρίζω θα προχωρήσουν τα εγκεκριμένα πόσα και θα δοθεί προκαταβολή 20%. Στη συνέχεια θα δοθει το 35% γιατί συνολικά από το υπουργείο υ είχε εγκριθεί το 55%.
Πιστεύω θα τα πάρουν σύντομα οι πολίτες. Όποιος θέλει, μπορώ να τον βοηθήσω, να δούμε που βρίσκεται ο κάθε φάκελος χωριστά.

Συνάντηση με τους Προέδρους Ομοσπονδιών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ιονίων Νήσων

Έγινε συζήτηση που αφορά χιλιάδες οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. Ήταν και οι 4 σύλλογοι, μιλήσαμε για τον αναπτυξιακό νόμο, που δεν αγγίζει τα ενοικιαζόμενα . Το γιατί ; ίσως γιατί είναι μικρότερες οι επενδύσεις. Το 2019 που ανέλαβε η περιφερειάρχης μας, έβαλε στο ΕΣΠΑ και ήδη έχει εγκριθεί ίδρυση νέων καταλυμάτων. Το πρόγραμμα τρέχει αλλά δεν σταματάμε εκεί , κοιτάμε στο νέο ΕΣΠΑ, να βάλουμε τα κενά που αφήνει ο αναπτυξιακός.
Αυτή τη στιγμή χρειάζονται 1500 ναυαγοσώστες. Όσες σχολές και να ανοίξουν δεν φτάνουν να καλύψουν . Αρκετοί τις έχουν καταργήσει τις πισίνες, για να μην έχουν προβλήματα, όμως η παραπάνω παροχή στον πελάτη αναβαθμίζει το προϊόν.
Λόγω της νομικής μορφής των ενοικιαζομένων, δεν είχαν μεγάλη βαθμολογία για να ενταχτούν στο πρόγραμμα στα 15. 000 ευρω. Εγκρίθηκαν κάποιες, αλλά ο όγκος έμεινε απέξω.
Τα προβλήματα αυτά   την επόμενη φορά που θα συζητήσουμε, σίγουρα και αυτά θα είναι ένας συντελεστής.
Κάτι άλλο που έχει ανακύψει και θα φανεί το καλοκαίρι αλλά  και τα επόμενα χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι ε εργάτες να δουλέψουν. Βλέπουμε  χιλιάδες θέσεις εργασίας να μένουν κενές.
Φέτος παρόλο που είχαμε μικρή σοδιά από ελιές, δεν υπήρχαν εργάτες να μαζέψουν το λάδι. Είχαμε βοήθεια γειτόνων από διπλανή χώρα, που έφυγαν για άλλες χώρες.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε διαβουλεύσεις για το τι ειδικότητες χρειάζονται. Συνήθως χρειάζονται εργατικά χέρια. Όλες οι ειδικότητες χρειάζονται  και δεν υπάρχουν. Γιατί να μη  ζητήσουμε με τις νόμιμους   οδούς, να φέρουμε ανθρώπινο δυναμικό να δουλέψει στις επιχειρήσεις, νόμιμα και φανερά. Ακόμη και από τρίτες χώρες. Είναι τόσο έντονη η ανάγκη εξεύρεσης προσωπικού. Η Ζάκυνθος χρειάζεται 4 χιλιάδες για να καλύψει το καλοκαίρι.
Έχει ξεκινήσει αυτό το θέμα από συμπολίτες μας, που ψάχνουν τρόπο να φέρουν εργάτες , έστω παράτυπα. Είναι τεράστιο   αυτό το πρόβλημα και όσο περνά ο καιρός , γίνεται μεγαλύτερο.
Με τις επιστρεπτέες οι ομοσπονδίες  μας έχουν θέσει  το αίτημα ότι  δεν υπάρχον χρήματα να επιστρέψουν. Είναι σοβαρό θέμα.  Σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια αξιολόγηση, Πρέπει να το λύσουμε  το θέμα με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης θέσαμε προβλήματα με τη βραχυχρόνια μίσθωση σε πολυκατοικίες.  Μιλήσαμε για την ενεργειακή κρίση. Βλέπουμε ότι το ρεύμα όσο πάει και διογκώνεται. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να εκπαιδευτούν ως επόπτες ασφάλειας. Κουβεντιάσαμε για όλα τα προβλήματα και μας είπαν   , ότι τα ενοικιαζόμενα είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού.
Έχουμε ανάγκη τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με τις προσωπικές επαφές που έχουν με τους πελάτες.
Η διάθεση μου είναι να ενοχλώ προς όφελος των επιχειρηματιών, να διεκδικώ. Ήμουν από τη πρώτη ημέρα δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα υπάρχει , ενώσαμε όλους τους επιχειρηματίες των ιονίων νήσων, κάναμε ένα υβριδικό διαδικτυακό τραπέζι και αφού παρουσιάσαμε τα προβλήματα, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Δεν σταματάμε εδώ. Θα προχωράμε και θα διεκδικούμε προς όφελος των πολιτών. Θα διεκδικούμε και θα κερδίζουν οι πολίτες. Θα προσθέτουμε ένα λιθαράκι προς όφελος της κοινωνίας μας. Έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα, και οι προηγούμενοι βρέθηκαν λιποβαρείς.
Με τις παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία στο οδικό σημείο, είδαμε πως λύθηκε το πρόβλημα. Έχουμε πολύ δουλειά, είμαστε εδώ, θα βοηθήσουμε την περιφερειάρχη. Είναι το όραμα μας  και θα το πάμε μέχρι τέλους.
Θα μιλήσουμε στην επόμενη συνέντευξη και για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Συζητήσαμε με  τις εκπρόσωπους όλων των επιμελητηρίων των ιονίων νήσων, που είναι υπεύθυνες και υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε.
Κάνουν δουλειά όλα τα επιμελητήρια, υπήρξε και έκθεση στην Κέρκυρα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ| IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 

https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ